LES FINANCES DE LA GENERALITAT
Política 25/11/2011

ERC planteja un impost sobre la banca

Anna Simó demana a CiU que “retiri l'esmena a la totalitat” a aquest impost per mostrar un “gest evident” que també vol seure a parlar amb ERC

Guillem Genovès
2 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Esquerra ha proposat aquest divendres una alternativa a les mesures d'ajustament anunciades aquesta setmana pel president de la Generalitat, Artur Mas. La proposta, presentada per la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, i el diputat Pere Aragonès, es concreta en tres nous impostos de fiscalitat progressiva que volen recaure en “qui més té i qui menys ha pagat aquesta crisi”. Simó també ha volgut reconèixer que “les retallades no es fan només per voluntat política”, sinó que es fan “obligades per la situació econòmica difícil”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En primer lloc, ERC planteja un Impost sobre Dipòsits de Clients de les Entitats de Crèdit, una taxa que gravaria tots els comptes corrents entre un 0,2 i un 0,5% segons la quantitat del dipòsit. Aquesta mesura suposaria un ingrés de 592 milions d'euros, “20 vegades menys” que les ajudes que l'Estat ha donat a la banca des de l'inici de la crisi econòmica. Aragonès ha volgut remarcar que aquest impost s'aplica a Extremadura des del 2003, i “no hi ha hagut fuga de capital” per culpa d'aquesta gravació.

CiU i PP ja han presentat dues esmenes a la totalitat sobre aquesta proposta de llei. Per Simó, la retirada d'aquesta esmena per part de CiU seria “un gest evident” que el Govern “vol seure a parlar amb ERC” dels pressupostos del 2012 i “no ha escollit” ja d'entrada el PP per pactar-los.

El segon impost proposa la creació d'un nou tram a l'IRPF a partir de rendes de 250.000€, que augmenti un 2% la fiscalitat sobre aquestes rendes (del 25,5 del tram autonòmic actual al 27,5%). Aquesta recaptació pujaria a 65 milions d'euros.

La darrera proposta és la recuperació de l'impost de successions i donacions per a patrimonis de 400.000 euros o superior de pares a fills, i de 650.000 euros o superior entre cònjuges. Segons Simó, aquest impost “grava a qui rep l'herència, que no es fruit del seu treball”. La Generalitat recaptaria 102 milions amb aquesta mesura.

En total, el Govern podria ingressar 759 milions d'euros amb els tres impostos, xifra que representa el 76% dels 1.000 milions que l'executiu vol estalviar l'any 2012, segons Aragonès. “CiU no podrà dir que Esquerra no té alternatives justes”, ha reblat Simó.

stats