Política 30/11/2020

ERC i Bildu defensen junts el pacte pressupostari amb Sánchez i es reivindiquen "determinants" a Madrid

Vilalta i Otegi celebren una compareixença conjunta per explicar el seu acord amb el PSOE

Quim Bertomeu
2 min
La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, i el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, aquest dilluns.

BarcelonaJa fa temps que ERC i EH Bildu van decidir unir els seus camins i les seves estratègies. Només en l'últim any han coincidit en avalar la investidura de Pedro Sánchez, algunes de les pròrrogues de l'estat d'alarma i els pressupostos generals de l'Estat. Fins i tot els republicans van convèncer els abertzales de no participar en la votació del suplicatori que afectava Laura Borràs (JxCat). Aquest dilluns la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, i el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, han fet una compareixença conjunta per reivindicar la seva aliança i el suport definitiu que donaran a finals de desembre als comptes estatals de Pedro Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Otegi i Vilalta s'han centrat en explicar per què l'independentisme basc i català ha de donar suport als pressupostos d'un partit com el PSOE, que no reconeix l'autodeterminació de cap de les dues nacions. Per a Otegi, hi ha dos motius fonamentals. El primer, que el context de pandèmia fa més important que mai aconseguir recursos de l'Estat per als "treballadors i les petites empreses". El segon, que avalar aquests comptes és una manera de frenar "l'agenda reaccionària de la ultradreta". Fins i tot ha recorregut a la ironia per recordar que ERC i Bildu sumen 18 diputats i 13 senadors i això no es pot desaprofitar: "Formem part d'una esquerra que va aprendre a les escoles a sumar i multiplicar i això és important sempre". Otegi i Vilalta han fet servir el mateix adjectiu per definir aquests 18 parlamentaris: "Som determinants".

Otegi també ha donat un cop de mà a ERC en el conflicte que hi ha obert sobre un dels punts més polèmics del pacte pressupostari que els republicans han firmat amb el PSOE, el de l'harmonització fiscal de certs impostos com el de patrimoni. El líder abertzale ha considerat que "no és un error" plantejar-ho i s'ha mostrat convençut que en cap cas suposa una amenaça perquè Euskadi segueixi conservant el concert econòmic. Vilalta també ha aprofitat la seva intervenció per negar que la part fiscal del pacte suposi la pèrdua de l'escassa sobirania fiscal que té la Generalitat. Ella ha explicat que no plantegen una harmonització fiscal global, sinó que posi un "terra fiscal" en certs impostos per evitar "la competència deslleial" que fa la Comunitat de Madrid en matèria tributària.

Elogi al Procés

De la seva aliança mútua, tant ERC com EH Bildu busquen treure'n rèdit de portes endins. Per a ERC, sortir al costat de Bildu li permet reivindicar davant de l'independentisme català més abrandat que aprovar uns pressupostos generals de l'Estat no és tan mala idea si també ho fa l'esquerra abertzale. "Tenim un acord estratègic tant al Congrés com al Senat", ha reivindicat aquest dilluns Vilalta sobre Bildu. Pel que fa a Otegi, l'aliança amb ERC li permet intentar homologar l'esquerra abertzale amb un dels partits impulsors del Procés, un projecte polític que Otegi elogia i que veu exportable o com a mínim referencial per a Euskadi. Aquest dilluns ha dit que "és la revolució democràtica més gran a Europa en aquest segle". Per a ell, malgrat que és un procés que no ha sigut culminat, ha sigut "absolutament exemplar" i un referent a l'hora de buscar sortides "democràtiques" al conflicte.

stats