Política 14/03/2013

ERC diu que Sánchez-Camacho "sí representa un risc per la seguretat"

Bosch critica que el PP hagi vetat la presència dels republicans a la comissió de secrets oficials

Ara/efe
3 min

MadridEl portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, ha criticat aquest dijous que el PP hagi vetat per quarta vegada la presència del grup català a la comissió de secrets oficials. Abans de la votació, ha considerat injusta la posició del PP i ha assenyalat que qui realment arrisca la seguretat nacional són els populars amb aquest veto, perquè desperten "serioses sospites" sobre el que es dirimeix en la comissió, com si fos una cosa "vergonyós".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, Bosch s'ha preguntat què posa més en risc la seguretat, si la presència d'ERC en la comissió o les "relliscades" de la líder del PP a Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, fins i tot "a costa de provocar una col·lisió entre cossos policials", en referència a la seva decisió de renunciar a la protecció dels Mossos d'Esquadra en detriment de la Policia Nacional. I ha acabat dient que Sánchez-Camacho "sí representa un risc per la seguretat" mentre que la presència d'ERC a la comissió de secrets oficials no.

"Nosaltres som bona gent, no volem jugar a espies" ha apuntat el diputat d'ERC, que també ha assegurat que els membres del seu partit no són "enemics de ningú, ni d'Espanya", i quan aconsegueixin la "república catalana" seguiran "col·laborant" amb els espanyols i els "abraçaran com iguals".

Des del PP, el portaveu adjunt Rafael Hernando ha defensat l'oposició del seu partit i ha recordat que la legitimitat democràtica està en les normes parlamentàries que estableixen la necessitat que sigui recolzat per tres cinquens de la càmera.

Hernando també ha exigit a Bosch que demani excuses a Alicia Sánchez Camacho per haver comès la "insensatesa" d'afirmar que és un perill per a la seguretat, quan -ha recalcat- "s'ha vist assetjada". "Vostè hauria de haver-li donat protecció amb els seus discursos i accions i l'han deixat, senzillament per ser del PP, a la intempèrie", ha retret a Bosch Hernando, que també ha qüestionat que doni "lliçons de democràcia" qui mai ha obtingut en les urnes el suport suficient per governar.

En canvi, Maria del Carmen Sánchez, del PSOE, ha lamentat l'"espectacle vergonyós" al qual s'ha tornat a sotmetre la càmera amb la negativa del PP que Esquerra entri a la comissió, perquè els socialistes entenen que s'ha de respectar la decisió de tots els grups de triar lliurement al diputat que els representi.

També Joan Coscubiela, d'ICV, ha retret al PP que negui els drets democràtics dels votants d'Esquerra. "En democràcia més de vèncer seria important convèncer", ha dit Coscubiela, que ha demanat als populars que no tornin a "usurpar" al Grup Mixt seu dret a ser a la comissió perquè, en cas contrari, seguirà acusant d'utilitzar la majoria absoluta per deteriorar la qualitat democràtica.

En suport de Bosch han parlat també altres portaveus de l'oposició com Pere Macías (CiU), que ha recordat que ERC és el segon grup polític a Catalunya i té darrere centenars de milers de vots de ciutadans i una llarga història de serveis a aquesta comunitat. Dades que, segons el parer de Macías, haurien de ser suficients per demostrar-los "respecte" i no vetar la presència de Bosch a la comissió.

Després de constatar que actualment la situació entre Catalunya i Espanya "és tensa", Macías ha apel·lat al PP perquè no contribueixi a obrir més aquesta "bretxa" amb un veto "de summa gravetat", al qual no troba cap explicació i que seria "un motiu més d'incomprensió "entre Catalunya i Espanya.

stats