Política 06/02/2014

ERC i la CUP repliquen a Homs que "només els catalans" han de votar sobre el futur del país

Responen a les paraules del conseller de Presidència, que ha admès en una entrevista que hi podria haver un referèndum espanyol sobre Catalunya després de la consulta catalana

Acn / Efe
3 min
Bombers en una protesta aborden Oriol Junqueras, aquest dijous al vespre / MANOLO GARCÍA

Ni ERC ni la CUP estan disposades a permetre que el conjunt de ciutadans espanyols decideixi el futur polític de Catalunya en una votació sobre la reforma de la Constitució. Així responen a les declaracions del portaveu del Govern, Francesc Homs, que ha apuntat aquesta possibilitat en una entrevista a la Cope.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant el president d'ERC i cap de l'oposició, Oriol Junqueras, com el portaveu dels republicans al Congrés, Alfred Bosch, com el diputat de la CUP Quim Arrufat han replicat a Homs.

A través de Twitter, Bosch s'ha mostrat sorprès amb "l'alterdeterminació" que sembla que defensi el conseller de la Presidència. "Que els altres decideixin per tu? I en quin dret universal s'ha inspirat?", ha piulat.

Hores després, Junqueras ha rebutjat consultar els espanyols sobre una reforma de la Constitució en el marc del procés català i ha apuntat que "serem inflexibles perquè es mantingui la pregunta pactada", ja que ERC serà "lleial" a la idea que només els catalans "decideixin el futur de Catalunya". Pel líder d'ERC, Esquerra és "lleial al Govern, però encara ho és més al poble català".

"La legitimitat democràtica consisteix en el fet que els ciutadans de Catalunya puguin decidir el futur de Catalunya", ha dit Junqueras, que ha recordat que "ens hem posat d'acord en una pregunta sobre si Catalunya ha de ser independent no si cal canviar la Constitució", i ha advertit que "qui actua de manera unilateral posa en perill el manteniment del consens".

El president d'ERC ha dit que la formació "donarà suport a l'estabilitat institucional i serà el soci més lleial del Govern perquè farà tot el possible per garantir que el dret a decidir és del poble de Catalunya".

Junqueras ha afegit que "no estem disposats a consultar els nostres ciutadans per després consultar els espanyols", i ha assegurat que "no hi ha cap pregunta alternativa a la que hem pactat i els pactes han de ser respectats perquè tots hem fet un esforç per posar-nos d'acord i serem exigents amb el manteniment", en al·lusió al pacte entre CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP per celebrar una consulta el 9 de novembre.

Posteriorment, en una entrevista en l'informatiu de TV3, Junqueras ha recordat que a Escòcia "seran els escocesos i no els britànics" els que vagin a les urnes per decidir si Escòcia ha de ser independent.

Pel que fa a la CUP, el diputat Quim Arrufat ha evidenciat la seva preocupació i ha recordat al conseller que la negociació s'ha de fer "un cop reconeguda la independència, no abans".

En un comunicat públic, Arrufat ha afegit que la reforma de la Constitució "forma part del plec de paperassa que l'estat espanyol haurà de fer-se a si mateix quan haguem guanyat la independència". Segons ell, "no és, en cap cas, una estació en el camí cap a la consulta ni cap a la independència".

A la ràdio, Homs havia apuntat la possibilitat que de la consulta catalana sorgeixi la necessitat de reformar la Constitució. Per exemple, si guanya l'opció de la independència i el govern espanyol en negocia les condicions. El resultat final d'aquesta negociació podria ser una modificació constitucional, com a mínim per excloure Catalunya de la carta magna, fet que implicaria que hagués de ser acceptada en referèndum pel conjunt de ciutadans de l'Estat.

Des d'ERC i des de la CUP es remarca que el "dret a decidir" implica que els catalans exerceixen la seva sobirania i, per tant, la decisió sobirana del poble català no hauria de necessitar el vistiplau de la resta de ciutadans espanyols.

stats