FINANCES PÚBLIQUES

Rovira respon a CiU que "la consulta no pot estar condicionada a si hi ha pressupostos o no"

La secretària general d'ERC afirma a Catalunya Ràdio que "el Govern no té ni un duro a la caixa" i denuncia que l'Estat deu 10.000 milions a Catalunya

ERC insisteix a demanar que es contempli l'escenari de pressupostos prorrogats i remarca que no "jugarà" a donar suport a uns comptes que "no es compliran". Ho ha dit la secretària general del partit, Marta Rovira, en declaracions a 'El matí de Catalunya Ràdio', en què ha assegurat que la consulta no pot quedar "condicionada" a l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat del 2013. La número dos d'Esquerra ha instat el Govern a no rebutjar d'entrada l'opció de prorrogar els pressupostos i a modificar el decret de pròrroga si el govern espanyol "paga part del deute" o flexibilitza el sostre de dèficit un cop es conegui la flexibilització que vindrà d'Europa. "La consulta en cap cas pot estar condicionada a si hi ha pressupostos o no", ha defensat Rovira, perquè "el poble vol decidir, hi hagi pressupostos o no".

Així mateix, la dirigent republicana ha afirmat que "el Govern no té ni un duro a la caixa" i, per tant, no es podrien complir uns comptes amb un dèficit del 0,7%, de l'1,5% o del 2,2%. Les finances catalanes "vénen condicionades per les transferències de Madrid, ha afegit, per la qual cosa s'ha compromès a intentar que aquests "siguin els últims pressupostos decidits per Madrid". De fet, Rovira ha comptabilitzat en 10.000 milions els deutes acumulats pel govern espanyol vers Catalunya, entre disposicions addicionals terceres i fons de competitivitat no pagades o inversions compromeses i no realitzades. "Serem lleials al Govern, però ho serem més a la ciutadania del nostre país", ha afegit.

Igualment, la secretària general d'ERC ha criticat que altres partits els instin a aprovar ja els pressupostos, perquè aquestes formacions "ja s'han resignat a un dèficit del 0,7% o que el govern espanyol no transfereixi els impagats". "Ara mateix és molt complicat dir si donarem suport a un pressupost que no coneixem", ha conclòs.

En tot cas, Rovira ha posat l'accent en la necessitat d'avançar cap a la consulta i ha assegurat que "la comunitat internacional, a través de la jurisprudència, diu que el principi democràtic és universal". Tanmateix, no s'ha mullat sobre quina seria l'opció preferida per exercir-lo, si l'Estat no permet una consulta, i ha citat unes eleccions plebiscitàries, amb una coalició o no, o una declaració d'independència del Parlament.