SONDEIG
Política 20/03/2014

Els votants d'ERC valoren millor la gestió del Govern que els de CiU, segons el CEO

L'electorat republicà és el que li posa una major nota a l'executiu català, el que més l'aprova i l'únic que creu que treballa per resoldre els seus problemes

Roger Tugas
2 min

BarcelonaUna nova enquesta que ha fet pública el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat aquest dijous apunta que els votants d'ERC valoren millor la gestió de la Generalitat durant l'últim any que els de CiU. Així, els enquestats que van optar pels republicans el 25-N puntuen amb un 6,14 de mitjana l'executiu d'Artur Mas, mentre que els electors de la federació es queden just per sota, amb un 6,13. Tot i això, el 86,7% dels votants d'ERC aproven el Govern, cosa que només fan el 78,9% dels votants de CiU. De mitjana, els ciutadans suspenen amb un 4,75 l'executiu. El tercer electorat que el puntua més és el de la CUP, que gairebé l'aprova amb un 4,9, mentre que el del PP és qui li posa una nota més baixa, un 2,27.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, els electors d'ERC són els únics que responen majoritàriament que el Govern actua per resoldre el seu principal problema. Un 53,8% ho afirma, tot i que el problema que asseguren que els afecta més són les relacions Catalunya-Espanya –27,1%–, per davant de l'atur i la precarietat –26,4%–. En canvi, només un 46,2% dels votants de CiU creu que l'executiu català treballa per resoldre el seu principal problema, que un 29,7% afirma que és l'atur i la precarietat. Aquest és, de fet, el problema principal per al 29,8% de la població de mitjana. El segon és el funcionament de l'economia –20,6%– i el tercer les relacions Catalunya-Espanya –14,5%–.

Participació en protestes socials

El baròmetre del CEO també posa de manifest que els votants de la CUP són els que han participat més majoritàriament en una manifestació durant l'últim any –83,4%–, per davant dels d'ERC –76,4%– i els d'ICV-EUiA –57,3%–. L'electorat de la CUP també és el que més ha participat en vagues –64,5%–, seguit del d'ICV-EUiA –40,3%– i el d'ERC –35,8%–. En general, un 45,5% dels enquestats van participar en manifestacions l'any passat i un 26,2% van fer com a mínim una vaga.

Segons el CEO, a més, l'organització o moviment més ben valorat pels catalans és Càrites –sobretot pels del PP–, seguit pel Banc dels Aliments i la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. Els més mal valorats són els sindicats, que no aprova l'electorat de cap partit. En tot cas, només els votants de la CUP –un 71,1%– i els d'ICV-EUiA –57,3%– aproven majoritàriament la celebració d'escarnis, sempre i quan siguin pacífics.

Gestió pública o privada

La diferència ideològica també es nota quan es pregunta sobre si és més eficient un servei públic gestionat per una empresa privada o per l'administració pública. Els votants d'ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP creuen majoritàriament que estan en millors mans gestionats per les administracions públiques, mentre que els de CiU, PP i C's creuen que les empreses privades ho farien de forma més eficient.

stats