ELS COMPTES ESPANYOLS
Política 20/04/2012

ERC exigeix a CiU que porti l'esmena a la totalitat fins al final i no es vengui per 219 milions d'euros

Els republicans denuncien que els comptes no lluiten contra la crisi, acaben amb l'estat del benestar i no compleixen amb Catalunya

Acn
2 min

BarcelonaLa portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha celebrat aquest divendres que CiU presenti una esmena a la totalitat contra els pressupostos de l'Estat, però li ha reclamat que la porti "fins a les últimes conseqüències". "El dret a decidir sense límits no pot tenir com a preu només 220 MEUR", ha advertit Simó, en roda de premsa, on ha reclamat a la federació i també al Govern que siguin "actius" en la defensa del país. Simó ha ratificat la presentació de l'esmena d'ERC argumentant que els comptes espanyols no serveixen per treure Espanya ni Catalunya de la crisi: són un "cavall de Troia d'un govern 'neocon' que aniquilaran l'estat del benestar" i no compleixen amb Catalunya. Precisament, pel fet que el PP té majoria absoluta a Madrid, ERC ha reclamat a CiU que porti l'esmena a la totalitat fins al final, "fins a les últimes conseqüències", i que no la retiri a canvi dels 219 milions d'euros de la disposició addicional tercera de l'Estatut corresponent al 2009.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Simó ha celebrat que CiU hagi decidit presentar esmena a la totalitat, però ha reclamat als nacionalistes que es mantinguin en aquesta postura, ja en previsió que la federació pugui retirar-la com ha fet en altres ocasions. "El dret a decidir sense límits no pot tenir com a preu només 220 milions d'euros", ha advertit.

Pel que fa als pressupostos de l'Estat, contra els quals ERC també ha registrat esmena a la totalitat, Simó ha estat molt crítica, començant pel fet que no compleixen amb la disposició addicional tercera. Però també ha constatat que intenten "tranquil·litzar uns mercats que no es tranquil·litzaran, perquè mai en tenen prou", i ha lamentat que incloguin mesures que són "contràries" a la reactivació econòmica, perquè es redueixen les partides en recerca, en innovació i en polítiques actives d'ocupació.

Alhora, s'ha queixat de l'increment de l'IRPF de forma "poc progressiva" i que no es modifiqui l'IVA per rebaixar-lo per als productes de màxima necessitat i apujar-lo per als de luxe o els que no són bons per a la salut.

Però el més greu, al seu parer, és que aquests comptes no serviran per complir l'objectiu de dèficit: recentralitzen la presa de decisions i trepitgen competències de la Generalitat, però en canvi descentralitzen les despeses més importants en salut i educació i eliminen la dotació per dependència i pel fons d'immigració. "Una política que és de 10 per sortir de la crisi", ha ironitzat.

stats