CONCLAVE REPUBLICÀ
Política 05/03/2015

ERC avança el seu congrés al juliol

Junqueras i Rovira seguiran al capdavant del partit, que vol agafar embranzida de cara a les eleccions del 27-S

Efe
2 min
Junqueras i Rovira, en el congrés del 2011 que els va entronitzar en líders d'ERC / D. BORRAT

BarcelonaL'executiva d'ERC ha decidit avançar el congrés del partit al mes de juliol, en comptes de celebrar-ho al setembre, perquè no interfereixi amb el cicle electoral previst, i especialment amb les eleccions del 27-S. Tot i això, no es preveuen canvis significatius ni en la cúpula ni en l'estratègia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons han indicat aquest dimarts a Efe fonts de la direcció d'ERC, el congrés hauria de celebrar-se després de les municipals del maig però abans de les catalanes del 27 de setembre, si bé la circumstància que entremig es troben les vacances d'agost obligarà a fixar-lo per a juliol. Atès que l'anterior congrés va tenir lloc al setembre del 2011, el nou hauria de celebrar-se al setembre d'aquest any, segons el que preveuen els estatuts del partit, però la direcció disposa d'un marge de tres mesos -abans o després- per fixar la data concreta.

L'executiva d'ERC podria haver optat per endarrerir el congrés en comptes d'avançar-ho, a fi que se celebrés a l'octubre o novembre, però aquesta possibilitat hagués pogut xocar amb la convocatòria de les eleccions estatals, encara pendent de concretar, i amb l'evolució del procés sobiranista català després dels comicis del 27-S.

No es preveuen canvis significatius al congrés, segons han indicat les mateixes fonts i, més enllà d'alguna possible substitució "puntual", el fet més probable és que s'aprovi una executiva de continuïtat encapçalada pels actuals líders, Oriol Junqueras com a president i Marta Rovira com secretària general.

Tampoc no s'espera un canvi d'estratègia d'ERC en la ponència política del congrés, ja que tots els esforços del partit estan orientats ara mateix cap a la consecució de la independència de Catalunya i la construcció d'una "república catalana" amb menys desigualtats socials.

En aquest context, els dirigents republicans sí que busquen que el congrés serveixi per a rellançar el partit de cara a les eleccions catalanes del 27-S, concebudes per Esquerra com "plebiscitàries" o de caràcter constituent.

L'executiva d'ERC traslladarà la proposta de celebrar el congrés al juliol al Consell Nacional d'ERC, el màxim òrgan de direcció, i ho farà en la seva pròxima reunió prevista per al 21 de març. Tot sembla indicar, no obstant això, que el Consell Nacional ratificarà la proposta de l'executiva, i més quan actualment dins d'ERC no hi ha discrepàncies internes rellevants i ningú no qüestiona en obert el lideratge del tàndem Junqueras-Rovira.

stats