Política 28/01/2016

ERC avisa En Comú Podem que no facilitarà la investidura de Sánchez mentre no avali el referèndum

Domènech demana el suport dels republicans en una reunió per afavorir el "govern de canvi" que vol Pablo Iglesias

Acn
2 min
Rufián i Tardà, a la Sagrera / ACN

BarcelonaRepresentants d'En Comú Podem i ERC han mantingut aquest dijous una reunió de treball a Barcelona per tractar la situació política espanyola i la conformació del nou executiu. Els republicans, encapçalats per Gabriel Rufián, Joan Tardà i Marta Rovira, han traslladat al grup de Xavier Domènech que no s'abstindran en una hipotètica investidura del líder socialista, Pedro Sánchez, perquè no defensa el referèndum a Catalunya. Així, insten el PSOE a reconèixer la sobirania plena del Parlament i el dret a l'autodeterminació. A més, han demanat a En Comú Podem que convenci la vella guàrdia socialista que respecti el procés independentista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Avui ho descartem tot perquè no tenim sobre la taula cap proposta de govern d'esquerres que realment sigui d'esquerres si no assumeix que el Parlament de Catalunya té sobirania plena i que podem fer un referèndum". Així de contundent s'ha mostrat la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, en declaracions a Catalunya Ràdio, després de participar en la trobada amb representants d'En Comú Podem i del seu partit al Congrés.

En referència a la proposta del número u de Podem, Pablo Iglesias, de crear un ministeri de Plurinacionalitat, Rovira ha afegit que Catalunya no necessita que es reconegui la plurinacionalitat de l'Estat i que la defensa de la independència no sols respon a qüestions identitàries sinó també de tipus social.

En la reunió, els republicans han explicat als diputats Xavier Domènech, Josep Vendrell i Lucia Martín que la coalició PSOE-Podem no podrà comptar amb el seu suport fins que els socialistes no contemplin la celebració d'una consulta legal i acordada i respectin el procés. Per exemple, volen que Sánchez o els barons territorials socialistes deixin de referir-se a la situació política catalana com a "cop d'estat".

Per part seva, En Comú Podem ha traslladat a Esquerra la seva proposta de "govern de canvi" i la voluntat de treballar de manera conjunta per fer possible el referèndum a Catalunya. El cap de llista, Xavier Domènech, ha subratllat que aquest executiu progressista pot donar lloc a "una nova època" que pugui donar resposta a les necessitats socials del país, garanteixi la igualtat i la transparència i lluiti contra la corrupció i les portes giratòries. "En pocs dies es podria construir un govern que respongués als reptes pendents i organitzés un referèndum a Catalunya", ha emfatitzat Domènech.

Malgrat les diferències, totes dues formacions han subratllat el to "cordial" de la trobada i s'han emplaçat a seguir treballant i conversant.

stats