Política 24/07/2017

ERC acusa l'Estat de vulnerar els "drets bàsics" de tots els catalans amb la nova mesura de control del FLA

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, assegura que la voluntat de votar es manté "intacta"

Núria Orriols
2 min
Sergi Sabrià, durant la roda de premsa a la seu d'ERC

Barcelona"La intenció d'anar a votar es manté intacta". Aquesta és la conclusió d'ERC malgrat la nova mesura de control financer de l'Estat per evitar que la Generalitat gasti diners per organitzar el referèndum de l'1 d'octubre. Per al portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, l'Estat vulnera els "drets bàsics" de tots els catalans quan emprèn mesures com l'anunciada divendres, que passen per passar informes setmanals sobre les despeses dels diners del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sabrià ha remarcat que un cop més l'Estat vol assenyalar els funcionaris amb aquesta mesura i ha assegurat que el Govern està estudiant la manera de protegir els treballadors públics. Els pòxims dies la Generalitat ha de respondre a l'executiu espanyol sobre qui serà el responsable de cada departament de traslladar la informació sobre les despeses de la Generalitat, una informació que ha de sortir dels informes de despesa que facin els interventors -que són funcionaris- de cada conselleria.

L'enquesta de l'ARA"Ens preocupa més protegir els funcionaris i garantir que no es violen els drets dels catalans. El referèndum el tenim ben encaminat", ha assegurat el portaveu republicà en resposta a la pregunta de com ho farà el Govern per tirar endavant l'1-O amb el control de la despesa per part del govern espanyol. I ha remarcat, tal com avui indica l'enquesta de l'ARA, que la voluntat d'anar a votar persisteix.

Per a ERC, les "amenaces" de l'Estat no funcionen i són un "greu error" perquè la part de la societat catalana disposada a anar a votar a la consulta, malgrat que sigui il·legal, continua sent del 64%. És per això que Sabrià creu que el referèndum és "imparable". En aquest punt, el republicà també ha aprofitat per llançar un dard a l'espai dels comuns, que mantenen l'ambigüitat sobre el referèndum de l'1-O. "Han de decidir si estan al costat de la seva gent que demana votar", ha dit.

De fet, segons les dades de l'enquesta publicada diumenge en aquest diari, el 80% dels barcelonins volen que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, obri els col·legis electorals a l'octubre.

La reforma del reglament i la llei de transitorietat

Aquesta setmana es farà l'últim ple al Parlament d'aquest període de sessions. Està previst, entre altres coses, que s'aprovi la reforma del reglament de la cambra que ha de permetre a Junts pel Sí i la CUP tramitar de forma exprés la llei del referèndum. El PP ja ha avisat que portarà el canvi del reglament al Tribunal Constitucional, la qual cosa podria alterar els plans dels independentistes. "Preveiem aquest escenari", ha dit Sabrià, i ha afirmat que la majoria independentista té vies per seguir endavant.

En relació amb la llei de transitorietat jurídica, que regula el pas de la legalitat espanyola a la catalana, Sabrià ha dit que es presentarà públicament "els pròxims dies". L'exposició pública serà similar a la que es va fer amb la llei de referèndum el 4 de juliol, però encara no està clar si es tramitarà o no abans del referèndum. La CUP, ERC i el PDECat segueixen negociant aquest punt.

stats