Política 26/01/2016

ERC tindrà grup parlamentari al Congrés

La mesa, amb majoria PP-C's, l'hi havia negat inicialment pel "frau de llei" d'incloure també els diputats d'IU i Bildu

Ferran Casas
2 min

MadridLa mesa del Congrés ha decidit finalment aquest dimarts autoritzar la formació del grup parlamentari d'ERC. La setmana passada l'òrgan de govern del Congrés, presidit pel socialista Patxi López però amb majoria absoluta de membres del PP i C's, va decidir no tramitar la petició inicial per "frau de llei" i va donar uns dies als republicans per al·legar o refer el grup parlamentari. Els nou diputats liderats per Joan Tardà i Gabriel Rufián van optar per la segona opció per assegurar el tret.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per què havien comès "frau de llei", segons la mesa? Els republicans havien inclòs al seu grup els dos diputats d'IU i els dos de Bildu. Només hi havien de ser uns dies, fins que cobressin la subvenció pel 'mailing' que només perceben els grups parlamentaris i no les formacions del grup mixt, on havien d'anar a parar en breu. En el cas d'IU, que passa per greus problemes econòmics, la subvenció era de dos milions d'euros. El fet que el líder d'IU, Alberto Garzón, assegurés que la creació del grup era purament instrumental per "assegurar-se recursos" va fer que la mesa de la cambra, amb els vots del PP i C's, l'invalidés en considerar-ho "frau de llei", tot i que era una pràctica habitual en les anteriors legislatures. ERC no hi guanyava res incloent-los-hi, però els feia un favor, i la maniobra estava avalada per un informe dels lletrats del Congrés, que la mesa no va atendre per sorpresa de López.

En la decisió de la mesa va pesar el fet que s'inclogués Bildu en el grup "tècnic" d'ERC. De fet, fonts parlamentàries van explicar a l'ARA que Albert Rivera ja va advertir la setmana passada a Alberto Garzón, d'IU, que si feia qualsevol tipus d'operació amb l'esquerra abertzale per tenir més veu o recursos a la cambra el torpedinarien. ERC no havia de tenir problemes per tenir grup, ja que supera el 15% dels vots i els cinc diputats a les circumscripcions en què s'ha presentat. La mesa accepta calcular la mitjana de les quatre catalanes, on supera el 16%. Una interpretació restrictiva del reglament podia perjudicar els republicans, ja que a la de Barcelona queda per sota del 15%. És el mateix que li passa a Democràcia i Llibertat, dels quals la setmana passada ja es va acceptar el grup. Tenir grup parlamentari assegura visibilitat –presència a totes les comissions, torns d'intervenció, quota d'iniciativa legislativa...– i recursos. En el cas dels dos partits catalans, una subvenció mensual de més de 40.000 euros i un increment del nombre d'assistents a càrrec del Congrés.

IU ha intentat aquests dies crear un grup amb els quatre diputats de Compromís que no s'han volgut integrar al grup de Podem, però tampoc hauria prosperat, fet pel qual els comunistes acabaran al grup mixt amb els nacionalistes valencians i minories regionalistes com UPN, Fòrum Astúries o Coalició Canària. Els grups que queden configurats són PP, PSOE, Podem-En Comú-És el moment-En Marea, C's, ERC, DL i PNB, a més del mixt. La mesa també decidia aquest dimarts la seva ubicació a l'hemicicle.

stats