Política 10/10/2014

Ultimàtum d'ERC, ICV-EUiA i la CUP al Govern perquè digui si hi haurà consulta

Demanen a l'executiu que "demostri" que està desplegant els preparatius del 9-N acordats a la cimera de divendres passat

S. González / M.colomer
3 min
Oriol Junqueras i Joan Herrera aquest dijous al Parlament / PERE VIRGILI

BarcelonaA un mes del 9-N, els propers dies seran decisius per determinar si se celebra la consulta del 9-N i en quines condicions es fa. La tensió entre els partits pro consulta es va fer ahir evident a la cimera del Palau Robert. I és que ERC, ICV-EUiA i la CUP veuen massa "incerteses" per part del Govern a l'hora d'aplicar el full de ruta que van pactar fa tot just una setmana, quan es van fer la darrera fotografia conjunta. La inquietud va arribar a tal punt que, segons fonts coneixedores de la negociació, aquests tres partits, que haurien optat per fer front comú en la pressió a Artur Mas, van fixar un "ultimàtum" al Govern: la setmana que ve haurà de detallar si ha desplegat els preparatius per poder votar "amb totes les garanties" que es van acordar i dir si el 9-N hi haurà consulta i en quines condicions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mantenir la campanya institucional amb l'anunci que publicita la suspensió del Tribunal Constitucional o reobrir els registres perquè els col·lectius que ho requereixen es puguin apuntar al cens del 9-N van ser dos dels acords que es van forjar a la cimera del divendres passat. Però hi ha altres preparatius que són clau per a la consulta que no s'han fet públics i que els partits que posen en dubte que s'estiguin activant al ritme que ho haurien de fer, com ara el registre de votants i la seva exposició pública. ERC, ICV-EUiA i la CUP demanen, en definitiva, que l'executiu "demostri" que els ha desenvolupat més enllà del que ha transmès públicament i que, fins ara, no ha implicat un desacatament explícit de la suspensió del Tribunal Constitucional, que no resoldrà les apel·lacions catalanes abans de la consulta.

El fet que dues de les conselleries determinants per a la celebració de la consulta estiguin en mans de dos dirigents d'Unió –a Governació, la vicepresidenta Joana Ortega, i a Interior, Ramon Espadaler– "genera desconfiança" entre les files republicanes, ecosocialistes i de la CUP. Tots dos s'han compromès a no fer cap pas que comprometi els empleats públics.

En tot cas, els tres partits avisen que si el que pretén el president de la Generalitat és que tots els que formen part de l'acord pel 9-N surtin la setmana que ve a anunciar conjuntament que la consulta no es pot fer tal com estava prevista i que per tant s'avancen les eleccions, no ho aconseguirà. Li demanen, sobretot, claredat, i no que cada vegada els diguin "una cosa diferent" i que serà a partir d'aleshores quan cadascun d'ells decidiran si hi donen o no suport. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, present a la cimera del Palau Robert de dijous, ja va dir que el 15 d'octubre era el dia clau per decidir si es podia fer o no la consulta.

Aquesta mateixa setmana ICV ja ha avisat que no acceptarà cap "succedani" de consulta. La CUP i ERC defensen que es voti sí o sí, i en les darreres setmanes han apel·lat a la desobediència. El diputat de la CUP Quim Arrufat va assegurar dilluns en una entrevista a l'ARA Bassas que la seva formació sí que avalaria una votació com a "demostració de força" dels catalans. ERC, per la seva banda, també demana al Govern que se celebri la consulta faci el que faci el TC i digui el que digui el govern espanyol.

Des del Govern no passen de demanar als grups "paciència" i defineixen la cimera d'ahir com una "reunió de treball" en la qual es van posar sobre la taula els "obstacles i les possibles sortides" als entrebancs que es preveuen en els pròxims dies.

stats