Política 08/07/2015

ERC, ICV-EUiA i la CUP demanen la reobertura del cas dels 11 del Raval "per ètica i justícia"

Ofereixen una roda de premsa conjunta al Parlament per denunciar que encara que no hi ha reparació moral possible, arribaran fins a instàncies internacionals si cal perquè es revisi el cas

Laia Vicens
3 min
ERC, ICV-EUiA i la CUP han ofert una roda de premsa conjunta per demanar la reobertura del cas dels 11 del Raval / @cupnacional

BarcelonaImatge de força aquest dimecres al Parlament per denunciar el cas dels 11 del Raval, en què deu pakistanesos i un indi van ser detinguts a Barcelona el 2008 per planejar un atemptat terrorista en base a un testimoni fals, segons ha publicat aquest cap de setmana el diari 'El Periódico'. Representants d'ERC, la CUP i ICV-EUiA, l'advocat d'alguns dels empresonats i un dels condemnats han comparegut al Parlament per demanar que es reobri el cas "per ètica i per justícia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, han demanat al Govern de la Generalitat que s'afegeixi a la petició, perquè si bé que no es podrà "retornar la llibertat" als empresonats, el fet que les institucions donin suport a la reobertura del cas creuen que ja és "un primer pas per trencar la impunitat". El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha assegurat en la sessió de control que hi ha opcions de reobrir el cas si es demostra que el testimoni clau (l'únic que hi va haver) és fals.

Benet Salellas, advocat d'alguns dels condemnats, ha demanat la "complicitat" del departament d'Interior perquè se sumi a la petició per demanar la reobertura del cas. Salellas ha reclamat que se'ls indemnitzi pel dany moral causat i es convidi els que van ser expulsats a tornar a Barcelona. A més, ha exigit que es depurin responsabilitats "policialment i políticament", i en concret, ha citat el cas de l'aleshores ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, per fer un "ús polític" del cas.

Dels onze condemnats, deu han sortit de la presó (un tenia la nacionalitat espanyola i viu a Barcelona, que és el que ha acudit a la roda de premsa, i nou van ser retornats a la Índia i el Pakistan en complir els sis anys de presó), mentre que el qui va ser considerat el líder de la presumpta cèl·lula terrorista va ser condemnat a vuit anys i encara és a Can Brians.

En concret, Salellas ha dit que la Fiscalia hauria d'actuar d'ofici, obrir un expedient i citar a declarar el testimoni protegit per saber si les informacions periodístiques que apunten que és un testimoni fals "són certes o no". L'advocat, però, ha avisat que la fiscalia "no està disposada a posar en dubte el funcionament dels poders públics" i ha avançat que, de ser així, seran els propis afectats (amb el suport dels partits) que portaran a la fiscalia la reobertura del cas. Si tot i així la fiscalia "es tanca en banda", es recorreria a les instàncies internacionals per demanar que es revisi el cas.

Els partits demanen no estigmatitzar la comunitat pakistanesa

El diputat de la CUP David Fernàndez ha qualificat el cas dels 11 del Raval com un "petit Guantánamo" i un "Ciutat Morta 2". Així, ha lamentat que el cas fes planar una "ombra de sospita" sobre la comunitat pakistanesa catalana.

El diputat d'ICV-EUiA David Companyon ha demanat "perdó" als onze condemnats per una sentència "absurdament injusta" i amb voluntat "de fomentar la islamofòbia". Així, ha dit que encara que "res retornarà el patiment a les 11 famílies", ha instat a "aprendre dels muntatges policials" perquè no es tornin a repetir.

El diputat d'ERC Oriol Amorós ha titllat la sentència d'"inadmissible" i l'ha atribuït a un "relat sobre la por al diferent". "No pot ser que ministres de l'Interior i jutges utilitzin el relat de la por al diferent per construir novel·les i mentides", ha assegurat.

stats