POLÍTICA
Política 19/02/2014

ERC i ICV-EUiA celebren el "consens" i el “compromís” de tots els integrants del Pacte pel dret a decidir

Junqueras i Camats asseguren que les organitzacions empresarials s'han mostrat "compromeses" amb el dret dels catalans a votar sobre el futur polític del país

Ara / Acn
2 min
POLS PER LA PREGUNTA I EL RITME La concreció de la pregunta i la fórmula per vehicular la petició de referèndum al Congrés enfronten els líders d'ERC, Oriol Junqueras, i d'ICV-EUiA, Joan Herrera. Mentre ERC detecta en la indefinició dels ecosocialistes un intent de dilatar el procés, ICV-EUiA sospita que els republicans volen tapar el seu suport als pressupostos del 2014.

BarcelonaEsquerra Republicana i Iniciativa han sortit satisfets de la segona reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Així ho han expressat el president dels republicans, Oriol Junqueras, i la portaveu d'ICV-EUiA, Dolors Camats, que han destacat el "consens" i "unanimitat" entre les entitats membres del Pacte al voltant de la consulta sobre el futur de Catalunya. A més, tant Junqueras com Camats han assegurat que les organitzacions empresarials presents a la reunió han mostrat el seu "compromís" amb el dret a decidir i la consulta, i fins i tot alguna de les entitats ha remarcat que el procés polític de Catalunya "no perjudica a les empreses".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Unitat absoluta". Amb aquest qualificatiu ha definit Oriol Junqueras el resultat de la segona reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, tot concretant que "totes les intervencions han estat en positiu i de suport al document que ha presentat Joan Rigol". És per això que ERC ha volgut fer "una valoració molt positiva del consens i del compromís que totes les entitats han demostrat". Junqueras, a més, ha considerat que no calia abordar la data i la pregunta per a la consulta que es van concretar en l'acord entre els partits polítics. "Va associat i implícit el suport a la data i la pregunta en el document de Rigol i en les intervencions que s'han fet", ha afirmat.

Dolors Camats ha remarcat que "el que legitima avui el dret a decidir és la pluralitat que hi ha al Pacte Nacional". En aquest sentit, ha destacat que de les entitats, associacions i partits que formen part del Pacte "estem tots d'acord amb el dret a decidir". "Tot i tenir diferències en molts altres aspectes, hi ha un acord unànime a la necessitat de defensar i exercir el dret a decidir, i que el dia 9 de novembre puguem votar", ha sentenciat, tot afegint que "avui el procés és ric i plural perquè és de tothom, i no dels que votarien una o altra papereta".

Empreses compromeses

Pel que fa a la polèmica sobre l'empresariat català i la seva implicació en el dret a decidir, tant el republicà com la portaveu dels ecosocialistes han volgut destacar la presència d'entitats i patronals al Pacte Nacional. Camats fins i tot ha explicat que hi ha hagut "empresaris que han manifestat explícitament que el procés nacional no perjudica a les empreses i han fet valer que cadascú pot treballar amb els seus objectius i tenir aquest consens pel dret a decidir". Junqueras, per la seva part, ha subratllat que "la presència dels representants empresarials que representen a més empreses en aquest país i les seves intervencions a la reunió demostren el compromís amb la democràcia i el dret a decidir dels ciutadans de Catalunya. Sens dubte".

Mas: "Ha anat bé"

El president de la Generalitat, Artur Mas, no ha volgut fer declaracions en acabar la reunió. Tot i això, a la sortida i davant les preguntes dels periodistes, Mas ha resumit en una frase la seva valoració. "Ha anat bé", ha dit, tot afegint que "subscric al 100% les paraules de Rigol" en la roda de premsa posterior a la trobada.

stats