17/06/2012

ERC i ICV: cosins però no germans

4 min
ERC i ICV: cosins però no germans

POLITÒLEGUna coalició entre ERC i ICV-EUiA podria superar el PSC i ser segona força a Catalunya? Les últimes enquestes ho alimenten, perquè els socialistes semblen incapaços d'aturar el seu desgast i no estan en disposició de canalitzar el descontentament amb les polítiques d'austeritat i la relació política i econòmica amb Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Periòdicament s'han sentit veus apostant per la confluència entre aquests dos espais per formar una nova esquerra nacional , almenys des que l'Entesa dels Nacionalistes d'Esquerra es va integrar a IC fa 25 anys. Tanmateix, les diferències estratègiques i ideològiques, així com la fredor i la malfiança entre les elits i els quadres de les dues formacions, fan que sigui una hipòtesi més aviat remota.

I la nova direcció d'ERC, liderada per Oriol Junqueras, sembla que ha apostat per una agenda molt centrada en la qüestió nacional, en detriment de l'agenda social d'ICV. De tota manera, que la nova fornada de dirigents ecosocialistes, amb noms com Raül Romeva i Ricard Gomà, tingui una posició més pròxima al sobiranisme que l'anterior podria contribuir, eventualment, a greixar relacions entre els dos partits.

Tot i les dificultats, la perspectiva de sorpasso al PSC en un context de crisi ha revifat el debat, perquè, si es materialitzés, la coalició suposaria un fort sotrac en el nostre sistema de partits. Que les dues principals forces polítiques fossin d'obediència catalana, sense dependències respecte als partits espanyols, seria un canvi de gran abast.

Tanmateix, l'aritmètica electoral no és tan simple. Les coalicions rarament obtenen la suma dels vots dels partits per separat: de vegades tenen efectes multiplicadors i atreuen nous votants però en altres ocasions allunyen una part de l'electorat potser espantat pel rebuig o la distància a un dels socis. És el que va passar, sense anar més lluny, quan el 2007 el Bloc Nacionalista i Esquerra Unida van presentar-se junts a les eleccions valencianes.

El risc de perdre vots amb una coalició es fa més gran com més allunyats estiguin els partits i els electorats que es volen ajuntar. Per això, més enllà de l'especulació, és bo saber què uneix i què separa els d'Esquerra i Iniciativa, tant en el terreny ideològic com en l'estratègic o sociològic. Si analitzem les dades de les enquestes detectem cert amor no correspost : mentre que gairebé 6 de cada 10 votants republicans se senten pròxims o molt pròxims a ICV, entre els ecosocialistes només un 37% tenen aquest sentiment vers Esquerra.

Més enllà d'això, hi ha importants coincidències sociològiques -són electorats joves i ben formats- i ideològiques, ja que estan clarament escorats cap a l'esquerra. En canvi, en l'eix nacional hi ha diferències: mentre que el d'ERC és molt compacte en aquest sentit, el d'ICV té dues ànimes: una de sobiranista i amb un marc de referència estrictament català, i una altra amb més vincles amb Espanya. Potser per això n'hi ha que defensen una versió tova d'aquesta hipòtesi, que apunta a més acostament i coordinació sense necessitat d'arribar -per ara- a una coalició.

LES 7 SEMBLANCES

Eix esquerra-dreta

Els dos electorats són força pròxims en l'eix ideològic: la gran majoria dels votants d'ERC i ICV es defineixen a si mateixos com a persones d'esquerra o extrema esquerra.

Concert econòmic

Tot i que el suport entre els republicans és més fort, els votants ecosocialistes també estan majoritàriament a favor del concert, en la línia de les direccions dels seus partits, que amb CiU fan pinya per al pacte fiscal inspirat en el concert.

Estudis superiors

Tots dos partits tenen un votant amb un nivell de formació superior a la mitjana, especialment Iniciativa.

Joventut

Un de cada tres votants d'Iniciativa i un de cada quatre d'ERC té menys de 34 anys: són dos dels electorats més joves de l'arc parlamentari.

Poques dones

ERC i ICV, malgrat el seu discurs, tenen encara menys vot femení que la mitjana. Aquest dèficit és especialment acusat a les files d'ERC.

Catalunya Ràdio

La ràdio pública catalana i en català és l'emissora preferida dels dos electorats per informar-se de l'actualitat política.

Aturats

El percentatge d'aturats se situa al voltant del 8% i el 10% entre els dos electorats, molt per sota de la mitjana del país. Els aturats estan tradicionalment concentrats en l'abstencionisme.

LES 7 DIFERÈNCIES

Proximitat a CiU

Només un 19% dels votants d'ICV se senten pròxims o molt pròxims a la federació nacionalista. Entre els d'ERC, que sovint hi coincideixen en iniciatives de tipus civil com les consultes, la xifra s'enfila fins al 40%.

Proximitat al PSC

Només 1 de cada 4 votants republicans se sent pròxim o molt pròxim als socialistes tot i haver governat junts les principals institucions del país durant els últims anys. Entre els d'ICV, que encara hi manté aliances a grans ajuntaments, són un 46%.

Independència

El vot favorable a la independència seria pràcticament unànime entre els votants d'Esquerra però encara és un assumpte que divideix els d'ICV.

Identitat

Més de la meitat dels votants d'ERC afirmen que se senten només catalans. A ICV només són un 20%, i hi predominen les identitats duals.

Televisió

Gairebé tots els votants d'ERC miren els informatius de Televisió de Catalunya. A ICV, trien TV3 un 49% mentre que un significatiu 28% prefereix en La 1.

Vot metropolità

Gairebé 8 de cada 10 vots d'Iniciativa provenen de l'àmbit metropolità. En el cas d'Esquerra, el registre baixa fins al 58%.

Treball per compte propi

Els autònoms i els empresaris són només un 5% dels votants ecosocialistes. En canvi, representen el 13% dels d'ERC.

stats