Política 25/08/2020

ERC, JxCat, la CUP, Bildu i el BNG tornen a demanar la compareixença de Sánchez i Calvo per la fugida del rei emèrit

La mesa del Congrés ja ho va rebutjar la setmana passada

Mireia Esteve
1 min
Joan Carles I a 'Antena3 Noticias', dilluns al vespre. ARA

BarcelonaERC, JxCat, la CUP, EH Bildu i el BNG tornen a demanar que el president espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, compareguin al Congrés, en un ple extraordinari, per explicar la implicació del govern estatal en la fugida de Joan Carles I. És la segona vegada que els partits sobiranistes demanen la compareixença de Sánchez i Calvo a la cambra baixa. En la primera ocasió, la setmana passada, la sol·licitud la va ser rebutjada per la mesa del Congrés argumentant que era una qüestió "aliena" a l'executiu espanyol.

"La mesa del Congrés no ens pot tornar a negar aquesta compareixença dient que és una compareixença aliena al govern", ha afirmat la diputada d'ERC Carolina Telechea, en la roda de premsa conjunta que ha fet al costat de representants de JxCat (Laura Borràs), de la CUP (Mireia Vehí) i d'EH Bildu (Mertxe Aizpurua). Telechea ha emmarcat la negativa de la mesa del Congrés a avalar aquestes dues compareixences a una "operació d'encobriment de la monarquia per tapar les seves vergonyes".

Tots els membres de la mesa van avalar la setmana passada l'informe dels lletrats en què defensaven que la compareixença de Sánchez i Calvo girava al voltant d'una "matèria aliena a la competència" de l'executiu. Només els tres diputats d'Unides Podem s'hi van oposar. "Volem que es donin explicacions sobre la fugida del rei", ha insistit Borràs. Vehí, per la seva banda, ha recordat que la Fiscalia Anticorrupció ha obert una investigació contra la CUP per la campanya que va fer per l'1-O i, en canvi, "protegeix la corrupció" del rei.

stats