PROCÉS SOBIRANISTA
Política 02/05/2019

ERC i JxCat insten el PSOE a moure fitxa per la investidura

El PSC no creu que el diàleg sigui “resolutiu” fins després de les eleccions catalanes

Aleix Moldes
2 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, a l’executiva socialista de dilluns passat

BarcelonaEls partits independentistes han quedat fora de la primera ronda de converses amb el president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez, i esperen confortablement que sigui el PSOE el que mogui fitxa. L’aritmètica que ha deixat el 28-A els fa pràcticament imprescindibles per qualsevol pacte d’estabilitat i, evidentment, perquè Sánchez pugui continuar a La Moncloa, sempre que Cituadans i PSOE segueixin sense entendre’s. El líder socialista vol explorar abans altres opcions menys lesives per al seu discurs bel·ligerant amb la independència i l’autodeterminació de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els quinze diputats d’ERC són especialment rellevants, perquè permetrien que un pacte entre PSOE i Podem sumés, ara per ara el que més números sembla tenir per arribar a bon port. Fonts del partit neguen que els socialistes els hagin comunicat cap exclusió de les converses per la investidura, malgrat que durant la campanya el PSOE només contemplava apropar-se als republicans si era per obtenir un suport “gratuït” com el que els van donar per la moció de censura. Sense l’alternativa d’un tripartit de dretes i amb Ciutadans autodescartant-se per la investidura, el preu que poden posar els republicans creix, malgrat que internament accepten que el PSOE no plantejarà ni la llibertat dels presos polítics ni un referèndum per a Catalunya. ERC aspira a la taula de diàleg que ha anat proposant en campanya. Dimecres, el president del Parlament, Roger Torrent, plantejava a Pedro Sánchez que anés a negociar el suport dels republicans a la presó de Soto del Real. “El missatge a les urnes ha sigut molt clar: diàleg i solució democràtica. L’hauria d’escoltar”, va avisar tot recordant que Oriol Junqueras ha sigut el guanyador de les generals a Catalunya.

Contactes inexistents

Aquest dijous eren l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l’actual, Quim Torra, els que reivindicaven junts a Waterloo que JxCat entrés a la ronda de contactes del president espanyol. “És obligatori que tothom parli amb tothom i és normal que qui guanyi les eleccions intenti dirigir-se al conjunt dels representants dels ciutadans per explicar què pensa fer aquesta legislatura”, va apuntar Puigdemont.

Segons l’independentisme és Sánchez qui ha de moure fitxa, però els socialistes no volen lligar la legislatura als hipotètics acords que arribessin de la mà d’ERC i JxCat. “L’estabilitat del govern espanyol no pot dependre d’ells”, opinava ahir el líder del PSC, Miquel Iceta, tornant a refredar les expectatives d’acord. En una entrevista a TV3, va explicar que el diàleg entre governs es reprendrà després de la investidura però no serà “resolutiu” fins que hi hagi sentència en el judici de l’1-O i se celebrin noves eleccions catalanes.

La sessió constitutiva del Congrés es farà el proper 21 de maig i, si el Suprem respecta els drets polítics dels cinc presos electes, Sánchez hi podrà parlar en persona a l’hemicicle de la cambra baixa.

stats