Política 24/10/2020

ERC acusa JxCat de fer "política de baixa volada" i de voler treure "rèdit polític" de la pandèmia

Reivindica la gestió del partit durant la crisi i prioritza "ajudar la gent"

Núria Orriols
2 min
La secretària general d’ERC, Marta Rovira, en la reunió de l’últim consell nacional del partit.

BarcelonaLa batalla entre socis de Govern a Catalunya no s'atura, un mes després que la Generalitat quedés sense president i en ple auge de la pandèmia. Aquest matí la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, ha acusat JxCat -sense mencionar-los explícitament- de fer política "de baixa volada" i de voler treure "rèdit polític" de la situació del coronavirus. "Quan el company que t'hauria d'ajudar prefereix fer tuits, declaracions, animar l'expert discordant a opinar públicament, aprofitar el moment per titllar-vos d'autonomista, tecnòcrata, radical o fins i tot incompetent [...], repetiu-vos que som aquí per ajudar la gent", ha dit en una connexió telemàtica al consell nacional d'Esquerra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La secretària general d'ERC ha demanat als seus companys de partit que tenen responsabilitats de Govern que se centrin en "ajudar la gent" i que utilitzin "tots els instruments" al seu abast per fer-ho, ja sigui l'estat d'alarma, els fons europeus o els pressupostos. Així, tot i subratllar que a la Generalitat li falten recursos i eines (en al·lusió a un estat propi), ha defensat aprofitar-ho tot per lluitar contra el virus.

D'aquesta manera, ha demanat oblidar-se de les eleccions i centrar-se en dur a terme la "millor tasca" per evitar el "col·lapse sanitari" en aquesta segona onada de la pandèmia, reivindincant així la tasca que s'ha fet fins ara dels dirigents del partit per afrontar el coronavirus.

Les declaracions de Rovira arriben després d'una setmana d'estira-i-arronses amb JxCat i que l'epidemiòleg Oriol Mitjà expliqués que l'expresident Quim Torra li va oferir entrar al Govern però que el vicepresident Pere Aragonès ho va rebutjar, en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. També ahir el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, va reclamar obrir els bars i restaurants si hi havia toc de queda i la cúpula de Junts va pressionar perquè es demanés l'estat d'alarma després que la consellera de Salut, Alba Vergés, ho refredés divendres al matí. No obstant això, fonts republicanes asseguren que no es va prendre la decisió pel que deia Junts sinó que Aragonès va plantejar ja ahir a la tarda fer la petició al govern espanyol.

La crítica un cop "encarrilada" la crisi

Rovira ha subratllat que la situació actual de pandèmia no l'havia previst ningú i que la segona onada està impactant amb força a tot el món, també als països de la Unió Europea. Així, ha defensat la crítica, però "constructiva" i un cop superada l'onada. "Un cop encarrilada la sortida de la pandèmia i les múltiples crisis, llavors serem crítics com sempre, amb la crítica necessària per continuar i millorar".

Segons el seu parer, la crisi també ha de demostrar que el republicanisme ha de ser a les institucions perquè és la "millor opció" per a "tota la ciutadania".

La secretària general d'Esquerra ha demanat centrar els esforços en donar "respostes" a la crisi que viuen els assalariats, els petits comerços i les petites i mitjanes empreses, a més dels problemes per pagar lloguers.

stats