Política 22/03/2012

ERC carrega contra el Govern per rebaixar el requisit de català per a immigrants

Segons Amorós, a partir d'ara només es demanarà haver començat un curs de català durant 20 hores

Acn
2 min

BarcelonaEl diputat d'ERC i exsecretari general d'Immigració, Oriol Amorós, ha denunciat aquest dijous que el Govern ha reduït el requisit de la llengua per als immigrants a l'hora de fer l'informe d'arrelament preceptiu per obtenir el permís de residència en el cas d'estrangers que fa tres anys que viuen a Catalunya de forma irregular. Segons Amorós, a partir d'ara només es demanarà haver començat un curs de català durant 20 hores, fet que redueix la llengua a una "cosa prescindible, superficial i que no és útil". En roda de premsa, ha acusat CiU d'incomplir la llei d'acollida i el Pacte Nacional per la Immigració i ho ha atribuït als seus pactes amb el PPC. Amorós ha explicat que una instrucció interna que ha donat el departament de Benestar i Família per emetre els informes d'arrelament estableix que només es demanarà estar inscrit en un curs de català i haver-lo cursat durant 20 hores. "Tant és si s'ha acabat o no, si s'han adquirit les competències lingüístiques o no. Això no hi ha cap país que ho faci, és molt poc seriós", s'ha queixat el republicà, que ha apuntat que la queixa principal del Consorci per a la Normalització Lingüística és precisament que molta gent s'apunta a les classes per un tràmit i després no hi assisteix. "Ara la Generalitat incentiva aquesta actitud i el fet d'apuntar-se a un curs, tant és si s'aprèn o no, el cas és fer 20 hores i després deixar-hi d'anar", ha lamentat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però a més, ha subratllat que el marc europeu de referència de les llengües estableix que el mínim per assolir unes competències lingüístiques és de 135 hores, és a dir, els cursos bàsics 1, 2 i 3, tres mòduls de 45 hores.

El diputat s'ha queixat que el consens assolit per guanyar aquesta competència es vegi ara trencat per CiU, que dóna la imatge als immigrants que el català és una "cosa prescindible, superficial i que no és útil".

Ha afegit, també, que això incompleix la llei d'acollida i el Pacte Nacional per la Immigració, que no van tenir el suport del PPC. Aquest és l'element diferencial, ha dit, entre l'actitud de CiU de fa un any i la d'ara. No ha volgut vincular-ho directament, però sí que ha remarcat que quan el tripartit governava va acordar amb la federació donar importància al català i establir 135 hores de català primer i després el castellà. En canvi, "quan CiU governa en solitari i pacta un dia sí i un dia també amb el PPC, el requisit baixa fins a estar inscrit a un curs", ha indicat.

A més a més, també ha assegurat que la instrucció posa al mateix nivell el català i el castellà, sense la prelació que existia abans, que deixava clar que primer s'estudiava el català, ja que la majoria d'immigrants ja coneixen l'espanyol.

stats