Política 12/08/2012

ERC demana un referèndum o eleccions constituents si Catalunya és intervinguda

Segons el líder republicà, Oriol Junqueras, recórrer al fons de liquiditat de l'Estat ja suposaria implícitament "un rescat"

Efe
3 min
Oriol Junqueras durant l'entrevista a Efe

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, considera que si la Generalitat és intervinguda econòmicament per l'estat espanyol en els pròxims mesos, el Govern de CiU "hauria de tenir el coratge de convocar un referèndum d'autodeterminació o, si ho prefereix, unes eleccions anticipades, però constituents".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha afirmat Oriol Junqueras en una entrevista amb Efe, si en les pròximes setmanes la Generalitat es veu obligada a recórrer als "fons de liquiditat" autonòmics previstos pel Govern espanyol, això ja suposa implícitament un "rescat", perquè comporta "estar sotmesa a uns condicionants i limitacions". En aquest context, ha advertit el líder del principal partit independentista de Catalunya, el perill que a curt o mitjà termini tingui lloc una intervenció de l'estat espanyol a la Generalitat és "molt factible", i com a conseqüència, aquesta última perdria "la poca capacitat d'autogovern que encara li queda".

"En realitat –ha precisat Junqueras– la intervenció més brutal ja existeix, i és la que implica que l'Estat prengui a Catalunya 16.000 milions d'euros anuals de dèficit fiscal, cosa que fa des de fa més d'un quart de segle any rere any, i és insuportable, perquè no hi ha cap país del món que pateixi una espoliació com aquesta". Ha advertit, en aquest sentit, que "qualsevol intervenció unilateral contra les institucions catalanes tindria un impacte encara més gran", i "si l'Estat limita el poc marge d'autonomia de la Generalitat i condiciona les seves decisions, més del molt que ja ho fa, caldrà apel·lar al principal capital polític, social i econòmic que té Catalunya, que són els seus ciutadans".

En aquest cas, serà "una prova més, la definitiva", que Catalunya no pot continuar a l'Estat espanyol, ha dit Junqueras, amb la qual cosa "o bé es convoquen unes eleccions anticipades o, millor encara, un referèndum d'autodeterminació". "A ERC –ha subratllat– li agradaria que el Govern de CiU tingués el coratge de convocar un referèndum que doni la veu als ciutadans" i que "sigui conscient que els problemes que afrontem només es poden resoldre si són els ciutadans els que decideixen".

Segons Junqueras, si el govern d'Artur Mas convoca aquest referèndum, no només comptaria amb el suport d'ERC, sinó que fins i tot el seu partit estaria disposat a entrar en l'executiu si l'hi demanen, encara que també contempla la possibilitat que CiU prefereixi anar "cap a un escenari d'eleccions anticipades".

Aquestes eleccions, opina Junqueras, haurien de servir per "formar un Parlament que tingui com a voluntat explícita constituir un Estat i un país independent i per aprovar la Constitució de la nova República Catalana dins de la UE". "Un pas com aquest –ha indicat Junqueras– hauria de fer-se sota el convenciment que és la millor medicina possible per curar la malaltia que ara ens afecta, que és que tinguem 800.000 aturats i empreses i autònoms que tanquen cada dia".

"Per solucionar això necessitem poder decidir el que fem amb els nostres impostos, i la millor garantia per fer això és disposar d'un estat propi", afirma. "Ningú no sap amb precisió què passarà en els pròxims mesos, però el que intuïm és que tindrem una situació extremament complicada, i que el mes d'octubre el govern espanyol haurà de refinançar uns 27.000 milions d'euros de deute, cosa que és possible que no aconsegueixi", afegeix Junqueras.

Per tant, ha explicat, es veuria obligat a demanar una altra intervenció de la UE, "i això ho condicionaria tot, sobretot perquè el govern espanyol no té cap escrúpol a l'hora d'incomplir els pagaments amb el Govern català, les lleis, l'Estatut, les seves disposicions addicionals o el fons de competitivitat".

stats