ELECCIONS MUNICIPALS
Política 25/05/2015

ERC creix el doble a l'àrea metropolitana de Barcelona que a la resta del país

El 60,7% dels nous votants republicans provenen del cinturó barceloní, on el partit supera totes les expectatives

Roger Tugas
2 min
Junqueras, amb diversos alcaldables de l'àrea metropolitana, en un acte de campanya / ACN

BarcelonaUna de les obsessions d'Oriol Junqueras com a president d'ERC ha estat fer créixer el partit a l'àrea metropolitana, arraconar la seva imatge com a força de comarques que va quedar fixada a partir de les eleccions municipals del 2011, quan ell va assolir l'alcaldia de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat) en contra de la tendència general. Des que va agafar el timó de la formació, ha centrat els seus esforços a millorar la implantació i els suports dels republicans a la regió metropolitana de Barcelona i a fer forat en un electorat cada cop més descontent del PSC i que, pel cantó unionista, ja anava fent via cap a C's. I aquests quatre anys de feina han tingut recompensa? Ho tenia tot a favor, ja que –a tall d'exemple– ERC havia fet llista per primer cop als 30 municipis del Baix Llobregat i Junqueras ja preveia que irrompria amb força al cinturó barceloní. Finalment, les dades de resultats li han donat la raó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, mentre el partit ha rebut quasi el doble de vots respecte al 2011, aquest increment ha estat desigual arreu del país. Mentre a l'àrea metropolitana de Barcelona l'augment ha estat d'un 139,7%, a la resta de Catalunya ha estat del 66,3%, menys de la meitat. Igualment, el 60,7% dels nous votants d'ERC d'aquest 24-M són de municipis de la regió metropolitana. No en va, ERC ha superat tots els sostres del seu poder local, cosa que demostra la segona posició arrabassada a les diputacions de Girona, de Lleida i de Tarragona, però també a la de Barcelona, on no s'esperaven la posició de plata –els socialistes han caigut de la primera a la tercera posició–. I és que els republicans són també el segon partit en nombre de regidors al cinturó, després de pujar de 171 el 2011 a 405, a la vegada que CiU ha caigut dels 576 edils als 398. Només el supera el PSC, que n'ha retingut 464 dels 598 que tenia. Malgrat l'increment, però, PSC, CiU i ICV –comptant els suports a Barcelona en Comú– encara superen ERC a l'àrea metropolitana en nombre de vots.

Els altres territoris on els republicans creixen més són també vegueries on la ciutadania no té un perfil més sobiranista. A la vegueria del Penedès, per exemple, l'increment de vots ha estat del 112,3% i a la del Camp de Tarragona ha estat del 97,1%. Així mateix, la suma de suports es dóna especialment a les grans ciutats, on ERC havia quedat esborrada el 2011 –només a Barcelona va retenir regidors d'entre totes les ciutats de més de 80.000 habitants–. I és que, mentre l'augment de vots ha estat del 64% entre els municipis de fins a 30.000 habitants, l'increment és del 164,7% entre les ciutats amb més de 30.000 veïns i del 169,5% en les ciutats de més de 100.000 habitants.

D'aquesta manera, queda clar que el creixement d'ERC no només té mèrit per la seva força –1.007 regidors més que els 1.377 de què disposava el 2011–, sinó perquè aquest augment ha estat sobretot en aquells territoris i tipologia de municipis en què als republicans els costava més fer forat.

stats