Política 06/08/2013

ERC avala la pròrroga i demana els comptes "més socials de la història" per al 2014

El secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, ha dit que espera que els del 2014 siguin els últims pressupostos autonòmics de la història

Europa Press
2 min

BarcelonaEl secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, ha explicat aquest dimarts que el seu partit comparteix "absolutament" la decisió del Govern de prorrogar els pressupostos del 2012 fins a finals d'any, no presentar els del 2013 i passar a elaborar directament els del 2014.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa, ha recordat que aquest era el camí pel qual apostava ERC abans que el president Artur Mas fes oficial l'anunci, i ha instat el Govern a "obrir un diàleg i un debat" per començar a afrontar la negociació dels comptes del 2014.

ERC, soci parlamentari de CiU i els vots del qual són claus per aprovar uns comptes, ha plantejat que els pressupostos de l'any que ve siguin els "més socials de la història de Catalunya", i ha descartat d'entrada que es pugui seguir retallant en partides socials com s'ha fet els últims anys.

Salvadó ha explicat que per aconseguir el final d'aquestes retallades el Govern s'ha de fixar dos objectius: insistir a reclamar els deutes que l'Estat té amb Catalunya, i implementar l'1 de gener del 2014 els impostos que estan recollits al pacte de governabilitat que tenen ERC i CiU.

"Ja no cal parlar dels pressupostos del 2013 –que no es presentaran–, és hora de parlar dels del 2014. Cal començar un procés de diàleg i tenir en compte que l'escenari serà molt complex", ha sentenciat Salvadó, en al·lusió a les dificultats que trobaran per quadrar uns comptes.

ERC defensa que ha valgut la pena mantenir la pròrroga tot l'any, ja que el dèficit català fixat per al 2013 era del 0,7%, i finalment serà de l'1,58, fet que ha permès estalviar a la Generalitat haver d'implementar una retallada de 1.800 milions d'euros, ha argumentat.

Tot i això, els republicans també estan al costat del Govern per criticar que el sostre de dèficit fixat és insuficient, per la qual cosa avalen que el president Mas hagi anunciat un recurs contra l'Estat.

Crítiques a ICV-EUiA

En al·lusió a ICV-EUiA, Salvadó ha criticat que ningú amb "una mínima cultura econòmica" hauria posat sobre la taula la possibilitat de desobeir el límit fixat per l'Estat, tal com proposen els ecosocialistes, ja que la tresoreria i liquiditat de la Generalitat depenen en exclusiva de les transferències estatals, ha al·legat.

Salvadó ha insistit que el seu partit espera que els del 2014 siguin els últims pressupostos autonòmics de la història, i que Catalunya acceleri el procés de transició nacional per aconseguir la independència al més aviat possible

stats