Política 21/08/2013

Un acord entre ERC, CiU i PSC pren l'alcaldia d'Arenys de Munt a Josep Manel Ximenis (CUP)

El líder republicà Joan Rabasseda serà el nou batlle del municipi fins al final del mandat

Acn
2 min

Arenys de MuntEl govern en minoria de la CUP a Arenys de Munt –amb només quatre de 13 regidors– haurà sobreviscut només dos mesos, després que el mes de juny el grup municipal de CiU va anunciar que trencava la coalició que independentistes i nacionalistes van segellar després de les eleccions municipals del 2011. Aquest dijous, ERC, CiU i PSC anunciaran la construcció d'un govern alternatiu al municipi, que desbancarà l'alcalde de la CUP i promotor de la primera consulta independentista a Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis. El nou tripartit estarà liderat pel republicà Joan Rabasseda, segons ha pogut saber l'ACN, que tindrà una majoria àmplia, amb vuit de tretze regidors. A l'oposició hi seran CUP i PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La CUP perdrà en els pròxims dies la seva alcaldia més simbòlica, la d'Arenys de Munt. Els independentistes tenien una representació residual a l'Ajuntament l'últim mandat, però arran de la convocatòria de la primera consulta independentista al municipi, el setembre del 2009, la popularitat del líder local, Josep Manel Ximenis, va augmentar fins a dur-lo a l'alcaldia.

Tot i que amb un marge estret, Ximenis va guanyar les eleccions municipals del 2011 i va ser investit alcalde gràcies al suport de CiU, tercer als comicis. La segona força, ERC, va quedar arraconada a l'oposició, juntament amb el PSC i el PP. Després de dos anys de mandat, però, la situació política al municipi ha fet un tomb en només dos mesos.

El passat mes de juny, la federació nacionalista anunciava la seva sortida del govern municipal, acusant l'alcalde Ximenis d'una actitud personalista i de marginar els regidors de CiU. La CUP va iniciar una croada en solitari, amb un govern molt dèbil de només quatre regidors dels tretze que té l'Ajuntament. Mentre que CiU ja va advertir que no descartava cap escenari de futur.

ERC s'ha pogut entendre ara amb els nacionalistes i el PSC per construir un govern alternatiu. El nou tripartit tindrà una còmoda majoria, amb vuit dels tretze regidors: quatre d'ERC, tres de CiU i un del PSC. Tot i que la diferència entre ERC i CiU va ser de 84 vots a les eleccions, ningú es planteja la possibilitat de compartir l'alcaldia, i el líder republicà, Joan Rabasseda, serà el batlle fins a final del mandat.

Rabasseda va ser candidat a l'alcaldia per ERC en els comicis del 2007 i del 2011. Entre el 2008 i el 2011 va ser també director dels Serveis Territorials a Barcelona del departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya.

stats