política
Política 03/09/2011

ERC demana unitat al Parlament per salvaguardar la immersió i s'ofereix al Govern si no s'arronsa

El president d'ERC sortint, Joan Puigcercós, i l'entrant, Oriol Junqueras, envien una carta als partits catalanistes per demanar un pronunciament “ferm” del Parlament davant la interlocutòria del TSJC. Anna Simó insta la societat civil a “sortir al carrer” per blindar la immersió

Marc Colomer
2 min

BarcelonaEl TSJC ha tocat os exigint que el castellà sigui vehicular en l'ensenyament a Catalunya. Així ho interpreta ERC, que ha advertit avui de les conseqüències també per a la cohesió social de Catalunya que suposaria acabar amb un “model d'èxit” com el de la immersió lingüística en l'ensenyament al país. El president d'ERC, Joan Puigcercós, i el seu successor, Oriol Junqueras, enviaran aquesta tarda una carta a la resta de partits catalanistes per demanar-los unitat en defensa del model d'immersió lingüística. Unitat d'entrada al Parlament, que creuen que ha de fer un pronunciament “ferm” durant el debat de política general en defensa del model lingüístic català. La carta també “exigeix” al Govern de CiU que no cedeixi “ni un mil·límetre” en la defensa del que ha esdevingut model d'èxit també en termes de cohesió social, i perquè no deixi “a la intempèrie” la comunitat educativa (des de mestres fins a pares) disposats a mantenir-se ferms amb aquest model digui el que digui el TSJC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una intervenció davant el Consell Nacional, Puigcercós s'ha ofert per donar “cobertura i suport” al Govern -no s'ha estat de recordar que ERC ho farà malgrat que CiU no ho va fer mai mentre governava el tripartit- si no s'arronsa en la defensa del model lingüístic català. És més, la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, ha instat la societat civil i les institucions a “sortir al carrer” en defensa de la immersió.

De cara al debat de política general, Puigcercós ja ha avançat que davant la reforma constitucional i l'”agressió” a la llengua, demanaran als “autonomistes” de CiU que defineixin de forma clara “què entenen per dret a decidir sense límits”. “Els que han optat pel peix al cove tenen ara la responsabilitat de dir què pensen fer”, ha advertit Puigcercós, que considera que davant el pas del “pacte de ferro PP-PSOE” (tant pel que fa a la llengua com a la reforma constitucional) “ja no hi haurà cap legislatura més de qui dia passa any empeny”. “El sistema polític espanyol no es basa en majories democràtiques, sinó demogràfiques”, ha deplorat en referència a la reforma de la Constitució. És més, ha recordat que el problema de Catalunya no és el dèficit públic, sinó el dèficit fiscal.

La vigència del discurs de Barrera

El secretari general i portaveu al Congrés, Joan Ridao, ha destacat la vigència del discurs d'Heribert Barrera 30 anys després davant un Estat que ha tornat a deixar clar que no reconeix Catalunya com a subjecte polític amb capacitat de decisió. I és que per Ridao, la “majoria de temors” que va expressar Barrera en el seu primer discurs a les Corts espanyoles durant la Transició, s'han “confirmat i agreujat”. Per Ridao, aquesta setmana PP i PSOE han liquidat l'autonomia financera de la Generalitat. Ha deplorat l'actitud del PSC, a remolc de nou del PSOE, i també la de CiU, a qui ha retret que no s'hagués oposat d'entrada a la “farsa” de la reforma constitucional, que ha definit com a “antidemocràtica, antisocial i rabiosament centralista”, i que respon al “paradigma neocon” del directori Merkel-Sarkozy.

stats