Política 15/01/2013

CiU i ERC creuen que amb la declaració de sobirania definitiva presentada al Parlament "tothom que hi vulgui ser hi podrà ser"

Les dues formacions asseguren que el text pactat deixa de banda partidismes i és absolutament democràtic. La declaració evita parlar d'estat propi

Ara
2 min

BarcelonaCiU i ERC veuen possible un acord amb PSC, ICV-EUiA i CUP per votar conjuntament la declaració de sobirania al Parlament. La proposta de resolució que finalment han presentat CiU i ERC elimina tant del preàmbul com de l'articulat les referències a l'estat propi però posa l'accent en el seu article primer: "El poble de Catalunya té, per qüestions de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà". També, amb la idea d'ampliar més suports, ha canviat el nom: en comptes de 'Declaració de Sobirania del poble català' ara es diu 'Declaració de Sobirania sobre el dret a decidir del poble Catalunya'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha opinat que "tothom que hi vulgui ser hi podrà ser", perquè és una resolució amb la qual les forces que s'han compromès amb el dret a decidir "es poden sentir plenament identificades".

Segons ha dit Turull, s'ha modificat el primer esborrany per "centrar-se molt més en l'exercici del dret a decidir com a instrument perquè el país decideixi el seu futur col·lectiu". "I quin ha de ser aquest futur? El que decideixi el país. Les nostres formacions defensaran un, les altres, un altre, però serà allò que decideixin els ciutadans", ha indicat per argumentar que s'ha eliminat la referència a l'estat propi.

Turull ha opinat que, d'aquesta manera, es recullen les "sensibilitats de les diferents formacions polítiques", amb un vocabulari, a més, amb el qual "tothom es pugui sentir còmode". S'ha eliminat qualsevol expressió que pogués servir "d'excusa" perquè algú no s'hi sumés. De nou s'ha referit aquí a l'estat propi.

La portaveu d'ERC a la cambra catalana, Marta Rovira, s'ha expressat en la mateixa línia: "El que fem és reforçar l'exercici del dret a decidir". Per això, ha considerat que aquest text "no té punts de partidisme" i pot reunir el suport de la resta de forces que durant la campanya han defensat el dret a decidir.

Segons Rovira, però, el futur del país "no pot ser altre que el que la gent ha manifestat al carrer i el 25 de novembre, a les urnes", és a dir, la independència, però això s'ha de fer mitjançant un vehicle democràtic. "I aquí esperem trobar tots els demòcrates", ha dit.

També ha explicat que s'ha ampliat el preàmbul amb una sèrie de referències històriques que legitimen el dret a decidir.

Oberts a modificacions

Els dos representants polítics han insistit que la declaració continua oberta a modificacions, tot i que ja ha introduït fins i tot expressions d'altres textos. En tot cas, sí que s'ha mantingut la identificació de Catalunya com a subjecte polític i jurídic, perquè, segons Turull, això és una "constatació". "Si vols que algú exerceixi el dret a decidir, has de ser subjecte. Catalunya ja va fer un referèndum l'any 2006. Catalunya no és una cosa etèria, no és una cosa d'opinió, sinó de constatació", ha remarcat.

Turull ha afegit que li costaria entendre que algú digui que no vota aquest text per aquesta qüestió, perquè "llavors el dret a decidir no tindria cap mena de sentit".

stats