Política 11/09/2019

ERC avisa Sánchez que el diàleg no implica cap renúncia: "Que n'aprenguin, hem vingut a guanyar"

Es reivindica per la Diada: "Potser no som els més cridaners però som els més valents"

Quim Bertomeu
2 min
Aragonès

BarcelonaERC ha aprofitat la Diada d'aquest any per enviar un doble missatge. Primer al govern espanyol, en plena paràlisi per la investidura, i el segon per reivindicar-se com a partit polític. Els republicans han celebrat aquesta migdia el seu acte polític amb motiu de la Diada. Dinar de germanor amb la militància al parc Joan Miró de Barcelona, a tocar de la manifestació convocada per l'ANC. Entre els assistents, presència de destacats líder del partit, com el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, el president del Parlament, Roger Torrent, i el líder republicà a la cambra, Sergi Sabrià.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aragonès ha disparat contra el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, a qui ha retret no haver fet cap pas per afrontar políticament la situació de Catalunya. També ha advertit que ERC segueix apostant pel diàleg, però que això en cap cas suposa una renúncia a la independència. "Que n'aprenguin al govern de l'Estat. No hem vingut a renunciar, hem vingut a guanyar, a guanyar i a guanyar". No ha aclarit què votarà el seu partit en una futura sessió d'investidura, però sí que ha lamentat els "egos" que fins ara estan impedint un acord entre el PSOE i Podem.

Una Diada gens fàcil

No es presentava una Diada fàcil per als republicans. Durant l'estiu, Joan Tardà es va creuar alguns retrets amb la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i exdirigents dels republicans com Anna Simó i Joan Huguet es van qüestionar la seva presència a la manifestació de la tarda –després van assegurar que sí que hi anirien.

L'acte polític d'ERC ha servit perquè diversos dirigents del partit hagin reivindicat el paper de la formació en el Procés. El primer a fer-ho ha estat Gabriel Rufián, que ha enviat un missatge per a "qui vulgui" sentir-se al·ludit. "Potser la gent d'ERC no som els més cridaners, però a fe de Déu que som els més valents". També el president del Parlament, Roger Torrent, ha defensat el partit en la mateixa línia: "ERC és imprescindible per aconseguir la República. Som on hem estat sempre, fidels als nostres objectius". Finalment, Aragonès ha convidat els ciutadans a sumar-se al projecte de la formació d'Oriol Junqueras perquè és un partit amb 88 anys d'història i sense "cap cas de corrupció".

La sentència

La futura sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O també ha estat present en el discurs dels republicans. Des de Ginebra, la secretària general del partit, Marta Rovira, que ha demanat a l'independentisme que estigui preparat per a una mobilització constant, i no només per la Diada, sinó també per reaccionar a la decisió de la justícia. "Ens hem de quedar aixecats i ens haurem de tornar a aixecar quan surti la sentència", ha exposat. La portaveu del partit, Marta Vilalta, ha confiat que l'independentisme reaccionarà unit a la veredicte del Suprem: "Estem conjurats a persistir i a seguir lluitant".

stats