ELECCIONS ESPANYOLES
Política 07/11/2015

ERC fitxa el jutge Santiago Vidal com a cap de llista al Senat

El consell nacional valida avui la candidatura, que inclou Ana Surra

Roger Tugas
2 min
Vidal, que va ser expulsat al febrer de la carrera judicial, va tancar la llista d’ERC a les eleccions municipals de Barcelona.

BarcelonaQuan CDC i ERC van anunciar que es presentarien per separat als comicis del 20-D van argumentar que ho feien per eixamplar l’espai independentista des de tota la seva transversalitat ideològica. Ho farien, a més, tant al Congrés com al Senat, una cambra on en nombroses eleccions els republicans s’havien coalitzat amb el PSC i ICV per garantir-se la presència tot i no presentar candidats amb gaire ganxo. Aquest cop, però, hi aniran en solitari i, com van prometre, pugnaran per maximitzar els suports. Per això els d’Oriol Junqueras s’han escarrassat a buscar cares atractives també per a la cambra alta i, fruit d’això, ahir van fer públic que el cap de llista al Senat serà el mediàtic jutge Santiago Vidal, expulsat al febrer de la carrera judicial per haver redactat en el seu temps lliure un projecte de Constitució catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sigui com sigui, el consell nacional d’avui serà l’encarregat de validar les candidatures d’ERC. La llista del Congrés estarà liderada pel diputat Joan Tardà o pel dirigent de Súmate Gabriel Rufián i darrere seu volen situar-hi candidats amb un clar perfil metropolità i d’esquerres, per atreure un gruix de votants que la CUP va captivar el 27-S i que ERC es disputa ara amb En Comú Podem. Així, a part de la representant del partit a Barcelona ciutat, l’actual senadora Ester Capella, en un lloc de sortida hi haurà Ana Surra, presidenta de Sí, amb Nosaltres, una entitat independentista que agrupa catalans d’origen immigrant.

Per Girona, la candidata serà l’actual diputada Teresa Jordà, tot i que just darrere seu hi haurà Joan Olòriz, que durant 15 anys va ser regidor d’ICV a la capital de la demarcació i líder local dels ecosocialistes durant l’última legislatura, malgrat que va estripar el carnet al juny. Els sectors sobiranistes d’ICV, de fet, són un objectiu prioritari per a Junqueras aquest 20-D, arran de l’aposta de Joan Herrera per presentar-se amb Podem i distanciar-se del procés. El cap comarcal d’ERC a l’Alt Camp, Josep Maria Pallàs, i la presidenta del Consell Comarcal del Montsià, Mari Carme Navarro, són els candidats escollits pels militants de les federacions del partit al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre per encapçalar la circumscripció, i les federacions de Lleida han proposat el president d’Òmnium de Lleida, Xavier Eritja, i l’exdiputat del Parlament i exalcalde de les Borges Blanques Miquel Àngel Estradé.

MES no se suma a la llista

Al seu torn, Moviment d’Esquerres (MES) ha declinat formar part de la candidatura d’ERC, per preservar el seu perfil i sumar al procés més socialistes sobiranistes no convençuts per l’independentisme unilateral. Dilluns decidirà si es presenta en solitari, tot i que aquesta opció té poques opcions de sortir escollida.

stats