Política 12/06/2018

ERC trasllada a Torra la importància de "ser més" per assolir la independència quan hi torni a haver una "oportunitat"

JxCat explicarà el "pla república" al territori i impulsarà una comissió d'investigació sobre el 155

Núria Orriols / Aleix Moldes
3 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, reunit amb els representants d'ERC Sergi Sabrià i Anna Caula

BarcelonaMalgrat el compromís de Quim Torra amb la independència, la CUP no va sortir satisfeta de la reunió amb el president. Els anticapitalistes reclamen accelerar el camí cap a la independència. Aquest dimarts, Torras'ha trobat amb els altres dos grups independentistes -els que el van fer president- i no ha tingut tants problemes per consensuar les prioritats de la legislatura. El "diàleg" amb el govern espanyol és, ara per ara, la principal reivindicació tant d'ERC com de JxCat. El president del grup parlamentari republicà, Sergi Sabrià, ha demanat al president del Govern que la República Catalana sigui el principal tema de conversa en la futura reunió amb el president espanyol, Pedro Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder d'ERC al Parlament li ha traslladat, a més, la importància d'ampliar la base sobiranista per "guanyar la independència quan s'obri una nova finestra". L'estratègia del partit passa des de fa mesos per sumar noves complicitats a l'independentisme, assumint que amb el 47% de suport actual no n'hi ha prou. "Amb l'1-O com a punt de partida ara hem d'anar més enllà i desbordar el marc autonòmic", ha destacat Sabrià. Un full de ruta que passa, entre d'altres, per implementar totes les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional la passada legislatura.

"Treballem per construir majories, ser més forts i estar més preparats", ha insistit. Sabrià ha reconegut que no tenen majoria parlamentària per tirar endavant molts dels projectes que tenen en ment, però s'ha mostrat esperançat en arribar a acords especialment amb la CUP i amb els comuns.

La reunió de Sabrià i de la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Caula, amb Torra ha estat la penúltima de la ronda de contactes que el president va començar divendres passat. El darrer contacte ha estat amb els representants de JxCat, Albert Batet, Gemma Geis i Eduard Pujol.

JxCat trasllada a Torra que impulsarà una comissió d'investigació sobre el 155

Després d'ERC, s'han reunit amb el president de la Generalitat els diputats de JxCat Gemma Geis, Eduard Pujol i Albert Batet. En la compareixença posterior, el portaveu, Albert Batet, ha assegurat que l'objectiu de la legislatura és la "restitució", la "reparació dels danys" del 155 i la república. En aquest sentit, ha explicat que impulsaran al Parlament una reforma del reglament per investir a distància Carles Puigdemont i també una comissió d'investigació al Parlament que avaluï els efectes del 155, on JxCat vol que comparegui el delegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo. Ara bé, Batet ha dit que no ha demanat al Govern que torni a nomenar els consellers presos i exiliats que va vetar La Moncloa, malgrat que ara sí que amb el control del Diari Oficial de la Generalitat se'n podria publicar la designació. "Ells van renunciar", ha dit, assegurant que en cas que se'ls tornés a nomenar hi haurien d'estar també d'acord.

Sobre la trobada que ha de mantenir Torra amb Pedro Sánchez, Batet ha demanat al govern espanyol que reconegui el resultat de les eleccions del 21 de desembre i que hi ha una majoria parlamentària que vol la república. "Si compartim el diagnòstic, serà un bon punt de partida", ha assegurat. A més, ha reptat al govern espanyol a dialogar de forma "real" i no fer una "operació de marquèting".

Batet considera que amb el nou mandat del govern espanyol "no s'ha aturat la repressió": hi ha "presos polítics", hi ha escorcolls pel referèndum i gent a l'exili. "No s'ha revertit res, al contrari, i som molt escèptics. El 155 va ser aprovat amb el concert del PSOE", ha afirmat.

stats