DEBAT CONGRESSUAL
Política 01/10/2011

ERC afronta aquest dissabte el congrés més pacífic

El 26è congrés nacional proclamarà els nous president i secretària nacional, elegirà la nova executiva i aprovarà la nova estratègia i estatuts interns

Ara
2 min
La nova primera línia d'ERC

GironaEsquerra Republicana celebra aquest dissabte a Girona el 26è congrés nacional, que ja a priori ha passat a la història com el més pacífic des de les últimes dècades d'enfrontaments interns. Tres anys després, Joan Puigcercós cedirà el relleu com a presidenta del partit a Oriol Junqueras, i Joan Ridao a la nova secretària general, Marta Rovira. A més, el congrés aprovarà la nova executiva que han proposat els nous líders, 25 nous membres del consell nacional i les ponències política i d'estatuts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb la nova estratègia, el congrés tancarà l'últim cicle polític de la formació i passarà pàgina a l'aposta estratègica pels pactes d'esquerres i de les batalles internes que van conduir ERC a la sagnia electoral. La ponència política aposta per una “política de pactes de geometria variable” per tal de buscar la recentralització per construir un espai propi de centreesquerra catalanista no dogmàtica que aspiri a formar una majoria social a partir de l'”apropiació” d'espais limítrofs amb CiU, PSC i ICV. La ponència arriba pràcticament neta d'esmenes. Arriben vives només quatre esmenes, de les quals tres demanen que el text inclogui la recuperació del logotip amb les tres sigles històriques. La nova direcció rebutja que aquest detall hagi de formar part de la ponència estratègica, però aquest dissabte es comprometrà a impulsar un nou logotip des de l'executiva.

El congrés també ha de ratificar l'executiva, que haurà de treballar contrarellotge ja la setmana que ve per enllestir les negociacions amb Reagrupament i Solidaritat per buscar la formació d'un front conjunt a les eleccions espanyoles del 20-N. ERC s'hi presentarà amb Alfred Bosch de número u i Joan Tardà de dos. Si bé fonts consultades per l'Ara.cat veuen més possible la integració de Reagrupament, tampoc tanquen la porta a una entesa amb SI. La nova secretària general d'ERC, Marta Rovira, va alertar ahir, però, de la dificultat que l'entesa qualli, perquè el dia 7 venç el termini per presentar coalicions.

Ajustaments estatutaris

Els estatuts -arriben vives una vuitantena d'esmenes de les 400 inicials- que sotmetrà a votació el congrés d'ERC aquest dissabte, inclouen diversos canvis en el funcionament orgànic amb l'objectiu de propiciar l'obertura de l'organització. Així, preveu que el president, secretari general i tota l'executiva es votin en una sola jornada electoral juntament amb un programa associat, de manera que la tria de la direcció aniria estretament lligada a un projecte estratègic i no quedarà separada la tria dels líders de la de l'orientació política. També preveu segona volta per a les votacions que obtinguin menys del 50% de suport, de manera que s'evitarien situacions com la de l'anterior conmgrés, en què els líders més votats -Ridao i Puigcercós- no van arribat al 50% de suport. Els estatuts també preveuen referèndums interns i primàries per triar els candidats en què hi podran participar independents.

El congrés se celebra en un clima antagònic al del sagnant congrés del 2008, en què hi va haver quatre candidatures enfrontades entre elles i que va acabar amb dues escissions, la de Joan Carretero i la d'Uriel Bertran. També serà el primer congrés sense la participació de l'expresident Josep-Lluís Carod-Rovira, que va tancar la seva etapa de militància a ERC després de les eleccions municipals.

stats