POLÍTICA
Política 04/03/2013

ERC alerta que l'asfíxia financera de la Generalitat pot fer "precipitar l'agenda nacional"

El grup parlamentari i l'executiva del partit es reuneix al Parlament per estudiar els escenaris que s'obren en cas de bloqueig pressupostari

M.colomer
2 min

Barcelona"Ens adonem que si no podem determinar ni quins pressupostos tenim, és molt probable que es precipiti l'agenda nacional". Així ho ha alertat la secretària general d'ERC, Marta Rovira, als passadissos del Parlament just abans de començar una reunió del grup parlamentari juntament amb l'executiva nacional per plantejar els escenaris possibles davant una situació de bloqueig i asfíxia pressupostària. De quins escenaris parlem? Ja pot ser una consulta –promoguda pel Govern o pels ajuntaments–, una declaració unilateral d'independència o unes eleccions plebiscitàries.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cas és que ERC ha fet una crida a una "determinació de país" per fixar un dèficit en qualsevol dels casos d'entre l'1,7% i el 2,3%, però en cap cas del 0,7% que exigeix l'Estat. ERC vol un compromís explícit d'ICV-EUiA i PSC al costat del Govern per exigir la flexibilització del dèficit i evitar així posar en risc l'estat del benestar a Catalunya. Pels republicans, es tracta de plantejar un front per "sortir d'aquesta situació d'emergència nacional".

CiU es remet a la negociació

Però si ERC ja planteja els escenaris que podrien obrir-se si al mes de juny no hi hagués pressupost de la Generalitat a l'espera que la UE concreti si flexibilitza o no el dèficit espanyol –i quina part de flexibilització tocaria a les autonomies–, CiU es remet a la negociació amb els republicans. "Aquest país necessita uns pressupostos, però no per portar-nos al col·lapse, com pretén el govern de l'Estat", ha advertit el portaveu parlamentari, Jordi Turull, al Parlament. Deixava entreveure així que els comptes en cap cas preveuran les retallades que voldria l'Estat. Davant els dubtes dels republicans, Turull ha donat per fet que els pressupostos "al juny estaran presentats". "Estem intentant que el govern de l'Estat s'adoni que hi ha unes línies vermelles que no es poden traspassar", ha conclòs. Per ara, l'Estat no es dóna per entès i manté el 0,7%.

stats