COMPTES DEL GOVERN
Política 29/07/2013

ERC aplana el camí a l'aprovació del pressupost

Ara
2 min
Marta Rovira i Oriol Junqueras, el tàndem que dirigeix Esquerra Republicana.

BarcelonaUna de les incògnites que fins ara han condicionat la política catalana es comença a aclarir. Sigui quin sigui l'objectiu de dèficit que el govern espanyol fixi per a la Generalitat, el govern de CiU podrà aprovar els pressupostos amb el suport d'ERC. Ho va donar a entendre ahir la secretària general dels republicans en una entrevista a l'ACN. "La transparència i la democràcia possiblement faran que, a desgrat de l'objectiu de dèficit, afrontem un escenari pressupostari", afirma Marta Rovira, que està disposada a negociar i aprovar el pressupost per garantir la "transparència" i el "control democràtic". La número dos dels republicans, a més, no descarta que, en cas d'arribar a un acord amb CiU, el Parlament aprovi conjuntament els comptes del 2013 i el 2014. Les negociacions amb CiU sobre pressupostos, però, encara no han començat, segons assegura Rovira.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La número dos d'Esquerra està convençuda que la xifra de dèficit que fixarà el govern de Mariano Rajoy per a Catalunya no els "agradarà", però així i tot creu que és necessari fer un pas endavant per "fer uns pressupostos del 2013 tan ràpid com sigui possible". "D'aquesta manera es coneixeran les prioritats de despesa i inversió del Govern", reconeix Rovira, que, tot i això, no es penedeix del fet que ERC s'hagi mostrat inflexible fins ara amb la pròrroga pressupostària: "Estem convençuts que esperar ha estat beneficiós per al nostre país. Ha comportat passar d'un 0,7 a un 1,3% de dèficit, aproximadament una rebaixa en 1.000 milions de les retallades imposades pel govern espanyol".

La situació, però, creu que ara és diferent: un cop es conegui el sostre de dèficit -que en cap cas estarà per sobre del 2% del PIB, com volia ERC-, el Govern ja no tindrà més marge de negociació amb l'Estat sobre aquest tema. A partir d'aquí, una de les condicions que posa ERC a l'hora de negociar els pressupostos és la "transparència", és a dir, definir clarament les prioritats de l'executiu i explicitar quina és la responsabilitat del govern espanyol a l'hora de determinar la xifra total del pressupost de la Generalitat. "L'objectiu de dèficit no ens agradarà segur, però cal explicar molt clarament als ciutadans com es prioritza la despesa pública en uns pressupostos", afirma.

Tenint en compte que pràcticament ens trobem al mes d'agost, Rovira veu improbable que els pressupostos s'aprovin el pròxim mes de setembre. De fet, apunta que l'escenari més probable seria que es tramitessin alhora els comptes del 2013 i del 2014. "És una possibilitat que es considera des d'ERC, atès que quan ens posem amb l'objectiu del 2013 estarem en ple període per començar a parlar dels pressupostos del 2014".

stats