Política 04/12/2015

ERC aspira a derrotar Rivera i donar un nou impuls al procés

Junqueras: “Ens toca fer compatibles sensibilitats diferents”

Roger Tugas / Núria Orriols
2 min
Oriol Junqueras, Gabriel Rufián i Joan Tardà van cridar ahir a la mobilització de les files independentistes per defensar el mandat del 27-S, a l’auditori municipal de Cornellà de Llobregat.

Barcelona / Cornellà“Perquè els quedi clar, sortim a guanyar”. Així de contundent es va mostrar ahir el cap de llista d’ERC a les eleccions espanyoles, Gabriel Rufián, en el míting d’inici de campanya a Cornellà. Es referia a la República Catalana, el mandat per a la qual considera que ja es va assolir el 27-S i ara cal força -i acords- per implementar-la, però també a una pugna per ser primera força a Catalunya que mai havia estat tan disputada en unes estatals. “Cada cop que treuen les urnes hem d’aprofitar l’ocasió. Anem a defensar el mandat del 27-S”, va dir Rufián, que cridava a plantar cara als d’Albert Rivera.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC ja va guanyar en les eleccions europees del 2014, per primer cop des de la Segona República, i ara aspira a repetir la gesta. Com llavors, la CUP no hi competeix i ERC mirarà de sumar el seu vot gràcies a un tàndem de sortida clarament d’esquerres, però té també altres arguments per mirar d’aconseguir-ho. Els republicans defensaran que votar-los reforçarà el procés -bàsicament, pretenen defensar-lo a Madrid- i, a la vegada, contraposarà el seu projecte al de Ciutadans (C’s) en una lluita que pretenen dibuixar entre l’esquerra independentista i la dreta espanyolista. A banda, Rufián i Joan Tardà miraran de recollir vot metropolità, un territori que han recorregut en precampanya i on ERC creu que Junts pel Sí no va aconseguir penetrar amb prou èxit el 27-S. El seu objectiu és acabar amb la percepció de l’existència de dues Catalunyes i aprofitar la campanya del 20-D per eixamplar la majoria independentista, que, segons els estudis demoscòpics, té camp per córrer cap a l’esquerra.

En vista dels resultats que auguren les enquestes -l’última del CEO apuntava gairebé un quàdruple empat-, el líder d’ERC, Oriol Junqueras, va fer una crida a la mobilització independentista com a eina de doble tall: impedir que guanyi Albert Rivera a Catalunya i revifar els ànims sobiranistes. “Una victòria de les candidatures independentistes és el revulsiu que necessita el procés”, va proclamar Junqueras en al·lusió a les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP per tirar endavant la investidura. I en aquest punt va presentar ERC com la garant de la “unitat d’acció” en un moment de retrets entre CDC i l’esquerra alternativa. “Les circumstàncies ens han situat al mig de l’escenari”, va assegurar, remarcant el paper dels republicans en les converses per a l’acord independentista. “No hi ha ningú que ens guanyi en generositat”, va dir Junqueras, erigint ERC com la clau de volta per “fer compatibles” els posicionaments del bloc independentista.

Si el líder dels republicans es va dirigir al flanc independentista per anar a Madrid a defensar el mandat del 27-S, Tardà va entrar en el cos a cos amb C’s, amb qui creu que es disputen la victòria a Catalunya. Va cridar a derrotar la “dreta de sempre”, en al·lusió al PP, i també els poders econòmics, fent referència a la gran banca i a l’establishment madrileny. Així, va demanar a la ciutadania que es mobilitzés per lluitar contra els que volen “fracturar” Catalunya. Per a ERC, el 20-D és un pas més per enfilar el camí cap a la República.

stats