Política 01/11/2013

Junqueras adverteix als "vells i nous 'establishments'" que es quedaran "sols" si no defensen una pregunta clara a la consulta

El president d'ERC insisteix a Twitter que no pensa aigualir la pregunta. "Desconfiem, i crec que amb raó, de les institucions de l'Estat", va dir ahir a TVE en una entrevista per a tot Espanya

Ara
2 min

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, continua pressionant per garantir un gran acord sobre una pregunta clara i explícita en la consulta sobiranista. Aquest és el triple tuit que ha fet aquest divendres al matí: "Alguns vaticinen que ERC es quedarà sola defensant una pregunta clara amb resposta explícita. Obliden, però, que també hi haurà gran part de CiU i d'ICV, molts socialistes, tota la CUP, l'ANC i tots els de la via catalana. Els que estaran sols, doncs, són alguns vells i nous 'establishments', que volen imposar preguntes arbre, gens clares i poc explícites".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras va defensar aquesta dimecres a la nit el dret a decidir dels catalans en una entrevista a 'El debate' de TVE per a tot Espanya. "Tot el nostre respecte i estima a Espanya i als ciutadans espanyols i, al mateix temps, crec que això és perfectament compatible amb el fet que desconfiem, i crec que amb raó, de les institucions de l'Estat", va dir el líder republicà. I va afegir: "Tenim tot el dret del món a constituir un nou estat com tants països del món ho han fet" (el vídeo amb un fragment de l'entrevista).

La fórmula de la pregunta de la consulta ha fet aflorar les tensions en la negociació del bloc dels partits favorables a l'exercici del dret a decidir. Res que no fos previsible, però que implica una nova prova de fortalesa interna i concreció del procés polític. CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP van comprometre's en l'últim debat de política general a acordar abans d'acabar el 2013 la pregunta i la data de la consulta del 2014. I les cartes ja són damunt la taula.

"Que tothom tingui molt clar que si ens hem de plantar, ens plantarem". L'advertència la llançava aquesta setmana, en una conversa amb l'ARA, un alt dirigent d'ERC després de constatar els moviments de sectors de CDC al Govern, del líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, i d'ICV-EUiA per vetar el concepte "independència" de la pregunta i per forçar, amb el pretext del consens, una fórmula que parli d'un "estat propi" o, a molt estirar, d'un "estat sobirà" que deixés oberta l'opció d'una federació o confederació posterior amb Espanya.

El record amarg del procés de reforma de l'Estatut és encara viu a les files republicanes, que asseguren que aquest cop no donaran marge a interpretacions que aigualeixin una de les decisions més transcendents que afronta el país. "Atès que alguns encara dubten, reiterem: una pregunta, clara i amb resposta explícita". Així ho remarcava ahir en un altre tuit Oriol Junqueras. És a dir, pregunta a l'escocesa: "¿Està d'acord que Catalunya esdevingui un estat independent?" No serà un element menor en la negociació el fet que confluirà amb la tramitació parlamentària del pressupost del 2014.

stats