Política 19/06/2017

ERC i PDECat reclamen als comuns que no deixin "orfes" els seus votants que volen participar a l'1-O

Sabrià i Xuclà confien que la reunió entre Puigdemont, Junqueras i Domènech serveixi per traslladar-los els detalls de l'organització del referèndum i acostar posicions

Aleix Moldes / Ot Serra
2 min
Sergi Sabrià, durant la roda de premsa a la seu d'ERC

BarcelonaUn 72% dels votants dels comuns afirmen que "segur" o que "probablement" participaran a l'1-O, encara que es convoqui sense acord amb l'Estat. Xifres que el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha extret de l'enquesta de l'ARA per apel·lar al compromís de Catalunya en Comú amb el dret a decidir. "No poden deixar orfes els seus votants que volen exercir la democràcia", ha subratllat. Mentre Sabrià responia les preguntes dels periodistes en roda de premsa, el president i el vicepresident de la Generalitat, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, es reunien amb el líder dels comuns, Xavier Domènech. "Estem absolutament convençuts que aquesta reunió servirà per compartir informació, aquella que tantes vegades els hem sentit dir que no tenen".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la mateixa línia s'ha expressat el coordinador dels diputats i senadors del PDECat a Madrid, Jordi Xuclà, que ha enviat un missatge als comuns perquè escoltin el posicionament del seu electorat, que "desborda els partits polítics que pensen que donant consignes, els seus votants els seguiran amb els ulls clucs", ha subratllat en referència a les dades que auguren un elevat nombre de participació dels simpatitzants de la coalició d'esquerres. "La gent vota de manera individual", ha recordat Xuclà.

A més, el diputat del PDECat al Congrés ha celebrat que una "part rellevant" de l'electorat dels comuns es decanti pel 'sí' en el referèndum i ha insistit que "cap partit pot pensar que un vot d'ordre faci que els votants ho facin lliurement pel 'sí' o pel 'no'".

La trobada al Palau de la Generalitat hauria de servir per "acostar posicions" entre el Govern i els comuns, tot i que Sabrià no creu que Catalunya en Comú pugui desmarcar-se del referèndum, entre altres qüestions perquè un 64% dels catalans es mostra disposat a participar i el percentatge és encara més alt entre els ciutadans que senten simpatia pels comuns.

Sabrià també ha apuntat el PSC. Segons l'enquesta, un 56% dels ciutadans que s'identifiquen amb el partit socialista aniran a votar. Una xifra "significativa" que confia que faci reflexionar la direcció del PSC. El portaveu d'Esquerra ha remarcat que els que defensen el referèndum estan "al costat de la democràcia", i ha criticat l'actitud obstruccionista del govern espanyol.

"L'Estat amenaça perquè sap que té molt difícil aturar un referèndum que desitja el 80% de la ciutadania i al qual participarà una majoria encara que ens el prohibeixi", ha subratllat. Segons Sabrià, "qui realment ho té difícil és l'Estat", per aturar la votació. "Què farà? Ens inhabilitarà a tots?", ha preguntat.

stats