CONSULTES D'INDEPENDÈNCIA
Política 11/04/2011

ERC reclama al Govern que prengui el testimoni del 10-A amb una consulta pel concert

Joan Puigcercós s’ofereix per negociar els pressupostos per evitar que un pacte amb el PP coarti el que el Govern ha anomenat la transició nacional cap al dret a decidir. Insta a la “bona gent” de CDC a no deixar-se arrossegar per Unió. També demana a CiU que permetre el tràmit parlamentari de la llei d'independència de SI

M.colomer
2 min

BarcelonaEl president d’ERC, Joan Puigcercós, ha instat el Govern a prendre el testimoni de l’èxit de mobilització de les diferents onades de consultes d’independència amb la convocatòria d’un referèndum sobre el concert econòmic. Per Puigcercós, el que el Govern d’Artur Mas anomena la transició nacional cap al dret a decidir ha de tenir tres estadis. El primer els pressupostos; el segon el concert i l’últim la independència política.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que el Govern admetés que el 10-A “marca el camí de la transició cap al dret a decidir”, ja s’ha ofert per negociar els pressupostos del 2011 i evitar així un pacte del Govern amb el PP que implicaria inevitablement una “retallada ideològica”. En segon pas del full de ruta de Puigcercós ha de ser el concert econòmic i l’últim, quan es constati que Espanya taca la porta al concert, un referèndum vinculant d’independència.

Després d’elogiar el moviment de les consultes, ha instat “els que han menystingut les consultes" a "reflexionar”, perquè “cap causa a Catalunya mobilitza tanta gent i hores com aquesta”. A més, considera que l’èxit cívic de les consultes avala el plantejament històric d’ERC: “La independència arribarà de la mà de la democràcia”. “No hem de tenir pressa, però tampoc ens hem d’adormir”, ha asseverat, per alertar que si CiU esperava una legislatura de “simple gestió”, no serà possible, perquè Espanya no ho permetrà.

A més, ha dit estar “convençut que la majoria de la bona gent de CDC no vol ser arrossegada per Duran a un pacte amb el PP”, i ja ha pronosticat tensions internes en el si de la federació. “Per ERC, ICV i CDC, és important el que va passar ahir”, ha argumentat, mentre que “a Duran li preocupen determinades elits, no això. Li preocupava més el 6% a qui alliberava de l’impost de successions que el 21% d’ahir”.

Llei d'independència, un "missatge molt clar a Madrid”

Pel president dels republicans, CiU hauria de fer un acte de “coherència” i votar dimecres al Parlament a favor del tràmit parlamentari de la proposició de llei d’independència de Solidaritat Catalana, com farà “i ha fet sempre” ERC, ni que sigui per “obrir el debat perquè el Parlament decideixi un dia, si té majoria, que proclama un estat”. Però encara més, ha instat CiU a prendre’s el debat de la llei d’independència com una arma davant Madrid: “Seria un missatge molt clar de cara a Madrid”.

stats