ELECCIONS ESPANYOLES
Política 18/12/2015

ERC crida a votar i eleva l'aposta: si guanya el 20-D, Junqueras i Rufián s'afaitaran la barba

Els republicans criden els que van votar independència el 27-S a tornar-hi diumenge i alerten que pot guanyar C's per combatre la desmobilització

Roger Tugas
3 min
Els candidats d'ERC, amb Junqueras, el darrer matí de campanya / ACN

BarcelonaERC està convençut que té possibilitats de vèncer a Catalunya en les eleccions espanyoles, com assenyalen algunes enquestes fetes públiques les últimes setmanes. Tot i això, ha destinat l'últim matí de campanya a fer una crida a la participació, especialment a aquells independentistes que dubten si diumenge han d'acostar-se o no a les urnes. La desmobilització sobiranista, de fet, ha estat un dels principals riscos que han volgut combatre els republicans en els seus actes. Aquest cop, a més, ho han fet amb una promesa curiosa: el cap de llista, Gabriel Rufián, i el president del partit, Oriol Junqueras, han fet públic que tenen el compromís d'afaitar-se les barbes si queden primera força a Catalunya. Ara bé, aquesta juguesca no afecta al número dos de la candidatura, Joan Tardà, que llueix un bigoti molt característic. "El bigoti del Joan Tardà és patrimoni de l'independentisme i l'hem de preservar", ha ironitzat Junqueras, que ha afirmat que, si les urnes els somriuen, apareixerà dilluns al matí en roda de premsa amb la cara lliure de pèl.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat tot, per aconseguir-ho, Tardà ha instat a "que diumenge voti tothom, però especialment per als que van votar independència el 27-S". "Que pensin en les generacions que ens van precedir, en el compromís amb els fills i les generacions que vindran i que recordaran que vam ser fidels a la terra, a les classes populars i vam poder parir un país millor", apel·lant a l'èpica, com ha fet al llarg de la campanya, dibuixant una República catalana amb drets democràtics i socials avançats.

Hi ha coincidit també Rufián, que ha demanat "al poble català que segueixi fent coses extraordinàries", ja que "sempre ens han dit que no ho faríem i sempre ho hem fet", ha recordat, en relació a les mobilitzacions massives de l'11 de setembre o al 9-N prohibit pel Tribunal Constitucional. "Hem de fer el que sempre hem fet: votar i guanyar", ha insistit, atès que un dels discursos centrals de la campanya ha estat que el 27-S ja es va guanyar el mandat democràtic, però també es va vèncer en les municipals del maig i les europees del 2014. "Aquest país es guanya a les urnes, contínuament, dia a dia", ha conclòs.

Ha subratllat encara aquesta idea Junqueras, que ha destacat en relació a la necessitat d'anar a les urnes: "Sempre que hem votat, hem guanyat". "Si no anéssim a votar, regalaríem la nostra veu a aquells que no volen que tinguem veu", ha alertat, davant la possibilitat que ERC i C's es diputin la victòria. És per això, ha assegurat que els catalans tenen "el dret, però també el deure cívic i polític, de votar", i ho han de fer "pel bé d'aquest país i de la gent d'aquest país, ja que als catalans se'ls defensa a tot arreu". Davant la qüestió sobre si una alta participació pot beneficiar els independentistes o els unionistes, Junqueras ha apuntat que "les proves demostren que, quan aquest país més ha votat, més vots han obtingut els independentistes", motiu pel qual una abstenció baixa "beneficia la democràcia, però també un projecte tan democràtic com la independència". Així mateix, el líder d'ERC es va mostrar molt satisfet amb el paper de Rufián en el debat de TV3 i Catalunya Ràdio: "Magnífic, ho va fer molt bé, va guanyar el debat en un pròleg de la victòria d'aquest diumenge, ens va fer sentir molt orgullosos".

stats