DRET A DECIDIR
Política 27/08/2012

ERC proposa una gran coalició per la independència

ERC va posar ahir damunt la taula una gran coalició amb CiU i ICV per proclamar l'estat propi. Sap que no se'n sortirà (Joan Herrera ja li va dir que no), però Oriol Junqueras vol que tothom es posicioni.

Ferran Casas
3 min
JUNQUERAS I HERRERA  Tot i les similituds entre els seus votants (o potser per això), les cúpules d'ERC i ICV han tingut relacions tenses.

BARCELONAOriol Junqueras ha recollit el guant per anar més enllà. I ho ha fet a la seva manera, proposant coalicions al marge d'eixos ideològics. Dirigents de CDC com Josep Rull han plantejat que, quan el govern del PP digui no al pacte fiscal a la tardor, si Artur Mas opta per convocar eleccions anticipades, han de ser "plebiscitàries" sobre l'estat propi i han d'implicar un "pas endavant". Ahir el president d'Esquerra va posar lletra a la partitura sobiranista de la cúpula de CDC. En una entrevista a l'ACN va fer una oferta formal a CiU i ICV-EUiA, que seran amb ERC a la manifestació independentista de la Diada convocada per l'Assemblea Nacional Catalana, perquè concretin. La idea és una àmplia llista independentista amb els partits que s'han posicionat a favor del dret a decidir i que tingui com a objectiu "guanyar les eleccions, proclamar la independència i referendar-la en un referèndum".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposta de Junqueras no va obtenir, si més no ahir, resposta de la federació. Avui CDC reuneix el secretariat permanent i el tema s'abordarà. Sí que va referir-s'hi ICV, que es nega a deixar en segon terme les diferències que, en l'àmbit social, manté amb la federació.

Obligar tothom a pronunciar-se

Amb aquesta proposta Junqueras vol forçar a mullar-se (per deixar-los en evidència davant el sobiranisme si no el secunden) els líders de les dues formacions que també atreuen el vot independentista. Abans ERC sumava la majoria de partidaris de l'estat propi, però ha perdut suports (dels 23 diputats del 2003 als 10 del 2010), mentre que l'independentisme ha anat avançant en el si de la societat.

Junqueras va verbalitzar fa uns dies la seva intenció de ser el cap de cartell d'ERC, però acceptaria fer un pas enrere. Estaria disposat a tenir un paper secundari a la llista "per un govern de transició nacional que convoqui un referèndum". Junqueras, alcalde del municipi de Sant Vicenç dels Horts, del Baix Llobregat, en coalició amb CiU i ICV i que sempre ha defensat la col·laboració entre els partits sense lligams amb Madrid, va recordar que la via per proclamar la independència és "convèncer a qui més diputats té", fent referència a la federació.

Des que és president d'ERC (des de l'octubre) la seva estratègia ha estat clara: entre la dreta i l'esquerra, l'esquerra, i entre l'esquerra i el país, el país. Per això ha prioritzat l'eix nacional i ha estès la mà a CiU, que ara per ara segueix sense desentendre's de la geometria variable, malgrat que ha fet els principals acords de la legislatura amb el PP. Pel que fa al gran repte de la legislatura de Mas, el pacte fiscal, Junqueras va emplaçar-lo a posar ja en marxa la Hisenda pròpia unilateral "perquè ja té la majoria per fer-ho".

Junqueras i el seu equip se separen de l'aposta estratègica de l'ERC de Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Puigcercós de la passada dècada, la dels tripartits. El 2010 Puigcercós va intentar aturar la fuga a CiU, a l'abstenció i a noves ofertes sobiranistes prometent que no seria al govern si no era per fer una consulta sobiranista. I ahir Junqueras va afirmar que segueix vigent i que el referèndum d'independència "és condició sine qua non ara i en unes pròximes eleccions" per governar.

Herrera vol ser una "alternativa"

ERC no podrà comptar amb els dirigents d'ICV per a la seva coalició. Joan Herrera va indicar en una nota d'agència reproduïda a la web del partit que els ecosocialistes volen ser una "alternativa" a CiU i no "anar-hi de bracet". Per ell cal avançar no només amb independentistes -als quals vol donar cabuda en la seva formació- sinó amb federalistes i confederalistes, aquests dos últims projectes defensats pel PSC i Unió. Altres dirigents d'ICV, com Joan Coscubiela i David Cid, van ser més durs a les xarxes socials. Van descartar obertament l'oferta i van polemitzar llargament a Twitter recordant els casos de corrupció que esquitxen CDC, les retallades i els seus acords amb el PP.

Tot i que els socialistes no van ser interpel·lats per Junqueras, la diputada Rocío Martínez-Sampere ho va aprofitar per furgar en les contradiccions de CiU i ICV, que seran a la manifestació independentista de l'Onze de Setembre: "Quan algú va a una manifestació, el que ha de fer l'endemà és treballar, amb totes les conseqüències, per fer realitat el que s'hi demana", va dir. En això, socialistes i republicans encara hi estan d'acord.

stats