Política 27/09/2016

ERC demana a Puigdemont “certeses” sobre el full de ruta

Laia Vicens
2 min
Anna Gabriel i Oriol Junqueras a Sant Boi de Llobregat el 9 de setembre.

BarcelonaEl discurs que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, pronunciarà demà a les quatre de la tarda al Parlament ha de servir per clarificar els passos de l’últim tram de la legislatura. Almenys així ho va demanar ERC poques hores abans del debat sobre la qüestió de confiança, en animar el president a donar “més certeses i més seguretat” sobre com culminar el procés independentista. Com? El portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, va reclamar un full de ruta i un calendari “clar i millorat”. Aquestes modificacions, va dir, podrien passar per incloure un referèndum vinculant -Sabrià va explicitar que no li agrada el qualificatiu d’ unilateral, que fa servir la CUP-, un mecanisme que ara per ara no forma part del programa de Govern de Junts pel Sí. “Apostar pel referèndum podria ser una bona solució”, va assegurar Sabrià. Aquesta proposta té l’aval de la CUP, Demòcrates de Catalunya i de l’ANC. ERC ha guardat una calculada prudència i, encara que mai n’ha renegat, tampoc l’ha reclamat amb entusiasme, conscients que són nombroses les veus al PDC que no amaguen els recels sobre la viabilitat de la votació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, segons va avisar ahir Sabrià, per convocar la votació s’haurien de complir quatre condicions: assegurar unes mínimes garanties tècniques, el consens entre els partits, aconseguir que els partidaris del no se sentissin també cridats a les urnes i fer la votació després d’haver aprovat les tres lleis de desconnexió. Aquest últim requisit permetria convocar el referèndum emparant-se en la llei de transitorietat jurídica, és a dir, sota la “legalitat catalana”.

La CUP també reclama concrecions

En qualsevol cas, i al marge de si Puigdemont anuncia el referèndum o no, Sabrià va fer una crida a traslladar l’acord amb la CUP per la qüestió de confiança als pressupostos.

Ara bé, els cupaires no volen comprometre’s a aprovar els pressupostos fins que Puigdemont no aclareixi els plans en relació al full de ruta. Encara que les negociacions amb el departament d’Economia avancen, a la CUP insisteixen que cal concretar i acordar el nou full de ruta en el debat de política general (dimecres i dijous de la setmana que ve) per incorporar la celebració d’un referèndum d’independència (abans de l’estiu que ve) encara que l’Estat no l’autoritzi.

stats