28-N
Política 27/11/2010

ERC pretén evitar el desastre electoral i seguir sent força decisiva per formar govern

Joan Puigcercós espera no baixar dels 16 diputats i impedir qu ele PP sigui la tercera força parlamentària. També té el repte de passar la pàgina de l'etapa Carod

M.colomer/o.march
2 min

BarcelonaSalvar els mobles i ser força decisiva per formar govern. Aquests són els objectius principals d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) als comicis d'avui. La seva proposta estrella, el referèndum per la independència, sobre la qual ha girat la seva campanya, quedarà en fum si el partit no aconsegueix mantenir la tercera posició que ocupa ara mateix al Parlament. ERC, a més, té davant seu el repte d'evitar que, en un moment d'auge independentista que va sublimar amb la manifestació del 10 de juliol, el seu partit pateixi una baixada de diputats sense precedents. Ara en té 23, i cap enquesta n'hi dóna més de 16.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El candidat republicà, Joan Puigcercós, a més, posarà a prova la resistència de l'estructura interna del partit després del convuls congrés del 2008 -amb escissió inclosa- i que Josep-Lluís Carod-Rovira li cedís el cartell electoral. Els dos tripartits li han passat factura i el seu paper en l'escenari de pactes pot quedar molt diluït. Potser per això, en el debat a sis de diumenge passat, Joan Puigcercós va estendre la mà al líder de CiU, Artur Mas, per demanar de bracet el concert econòmic a Madrid. Era un regal enverinat: Puigcercós li va proposar que, en cas de fracassar amb el concert, es convoqués un referèndum per la independència. No va obtenir cap resposta en ferm del líder convergent.

Aquesta actitud pactista contrasta amb l'inici de campanya, que va ser fulgurant. Puigcercós va dir que a Andalusia no paga impostos ni Déu, i a tot l'estat van posar el crit al cel, declaració oficial del president andalús inclosa. En el terreny econòmic, ERC ha considerat urgent reduir el dèficit fiscal amb l'estat, que ha xifrat en 22.000 milions d'euros.

stats