05/01/2015

ERC esquiva el debat de la llista per “maximitzar” el sobiranisme

3 min
ERC esquiva el debat de la llista per “maximitzar” el sobiranisme

BarcelonaLa setmana que comença pot ser decisiva perquè aparegui el desllorigador de les negociacions sobre les eleccions plebiscitàries. El president de la Generalitat, Artur Mas, va apuntar en el missatge de Cap d’Any que arriben dies de “prendre noves decisions complicades i no exemptes de risc” i es va mostrar disposat a “no defugir [aquestes] decisions, per difícils que puguin ser”. Des de la cimera del 27 de desembre -amb Oriol Junqueras i els caps visibles del sobiranisme civil, Carme Forcadell (ANC), Muriel Casals (Òmnium) i Josep Maria Vila d’Abadal (AMI)-, Mas madura si configura una llista pròpia amb un ampli suport civil, des de noms propis com Forcadell i Casals fins a acadèmics i experts de prestigi, passant per valors de CDC i d’Unió. Tal com va avançar l’ARA, el president s’ha concedit uns dies per bastir una fórmula mixta que es pugui assemblar a la idea plantejada per les entitats sobiranistes en la cimera a la Casa dels Canonges, constatat el desacord amb ERC per la candidatura unitària.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La fórmula que rumia el president situa l’escenari de les negociacions entre Mas i Junqueras, marcades per la tibantor, en un nou estadi. La llista unitària ja no és objecte de negociació; el full de ruta sí. Mentre que Convergència preveu analitzar després de Reis la proposta, ERC no renuncia a articular una candidatura de màxima ambició, però avala la llista pròpia de Mas si permet “maximitzar el nombre de diputats independentistes”. El secretari general adjunt d’ERC, Lluís Salvadó, apuntava ahir que toca centrar-se a confegir “candidatures tan competitives com sigui possible” i assegurava que els republicans es mantenen en l’objectiu “tossut” d’eixamplar el sobiranisme. Per això, preveuen una campanya en què no es busqui el cos a cos amb altres llistes independentistes, com a les eleccions europees. “Va haver-hi llistes separades i bons resultats”, va puntualitzar Salvadó. Sobre la possibilitat que la candidatura de Mas es reforci amb líders del sobiranisme civil com Forcadell i Casals, els republicans recorden que aquest és “un plantejament que no s’ha debatut” a les entitats “afectades”.

Silenci de Forcadell

Fonts de l’ANC ja apuntaven en la informació d’ahir a l’ARA que troben altament improbable que, havent-hi més d’una candidatura en unes eleccions plebiscitàries, l’entitat limiti el seu suport “en exclusiva” a una de les opcions, tot i que una altra cosa seria que algun dels noms més representatius de l’entitat decidís integrar-s’hi per desencallar la convocatòria electoral. Consultada per aquest diari, la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, va declinar fer declaracions sobre el nou escenari. Dissabte que ve hi ha reunió del secretariat nacional de l’entitat i la qüestió serà un element central del debat. La majoria d’integrants del secretariat, inclosa la mateixa Forcadell, no podran repetir d’aquí uns mesos en el càrrec. De moment, l’últim posicionament públic de l’ANC s’ha limitat a demanar que Mas convoqui les eleccions plebiscitàries abans del 15 de gener.

Què en pensen les altres forces que integraven el pacte del 9-N de la llista pròpia de Mas? Tant la CUP com ICV entenen que els possibles fitxatges de dirigents de les entitats poden comprometre el capital aglutinat per la societat civil en el procés sobiranista. El secretari general d’ICV, Josep Vendrell, va argumentar que el lideratge pot quedar “reduït” i va animar els dirigents a “saber administrar” el “capital” construït fins ara. Vendrell va lamentar que “cada cop més” es produeix una “reducció” de procés a les negociacions CDC-ERC i Mas-Junqueras. Davant d’aquest escenari, ICV va reivindicar la necessitat de bastir un “bloc d’esquerres” perquè sigui un “actor decisori” en el “procés constituent”.

El diputat de la CUP Quim Arrufat també va reflexionar sobre la incorporació de noms propis del sobiranisme civil i va advertir que els fitxatges “desmunten en bona part la confiança social en aquestes organitzacions”. En una sèrie de tuits, Arrufat va formular la hipòtesi que Mas “guanya temps per fer la seva llista de país per reconfigurar l’espai nacionalista conservador”.

stats