Política 05/09/2020

ERC guanyaria les eleccions per davant de JxCat, segons una enquesta de 'La Vanguardia'

Amb menys participació, l'independentisme sumaria més del 50%

Ara
1 min
El Parlament rebutja la sentència del Suprem i denuncia la "censura" del TC a l'autodeterminació

BarcelonaEsquerra guanyaria les eleccions per davant de JxCat al Parlament si fossin ara. Aquest és el pronòstic d'una enquesta de La Vanguardia, que es publicarà demà diumenge, i que situa els republicans a més de deu diputats dels de l'expresident Carles Puigdemont –a diferència del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat, que els posava frec a frec–. L'enquesta –que s'ha fet de l'1 al 4 de setembre– dona a ERC 42 diputats (ara en té 32), a JxCat 31 (actualment 34) i al PSC 26 –els escons socialistes augmentarien en una desena respecte als 17 actuals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El partit que més suports perdria seria Ciutadans, que el 2017 va guanyar els comicis amb 36 diputats i ara cauria fins als 13. Tanmateix, el PP només en pujaria 4 i n'obtindria un total de 8, mentre que l'extrema dreta de Vox aconseguiria entrar al Parlament amb 4 diputats.

Els comuns caurien lleugerament respecte a les eleccions de fa tres anys i passarien a tenir 7 diputats (actualment 8). La CUP, al seu torn, es mantindria amb els quatre escons actuals.

Amb aquestes dades, l'independentisme tindria una gran majoria i arribaria fins als 77 diputats (ara en té 70) i, per primer cop, els partits que donen suport a l'estat independent superarien el 50% dels sufragis. La baixada de la participació als comicis perjudicaria, doncs, als contraris al sobiranisme.

Tot i això, amb el resultat de l'enquesta de La Vanguaria, Esquerra tindria dues opcions a l'hora de governar: amb Junts per Catalunya, com en el Govern actual, amb qui sumaria 73 escons, o amb el PSC, amb qui aconseguiria la majoria absoluta.

stats