LES FINANCES DE LA GENERALITAT
Política 31/05/2011

ERC anuncia un "'no d'entrada" als pressupostos si el Govern no s'obre a negociar les retallades

Simó adverteix que presentaran una esmena a la totalitat si l'executiu no deixa d'actuar com si tingués majoria absoluta

Redacció
2 min

BarcelonaLa portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha anunciat aquest dimarts el seu "no d'entrada" als pressupostos de la Generalitat si el Govern no s'obre a negociar les retallades. En roda de premsa, Simó ha advertit que ERC presentarà una esmena a la totalitat si l'executiu no deixa d'actuar com si tingués majoria absoluta. "No n'hi ha prou en dir 'absteniu-vos per responsabilitat', perquè la primera responsabilitat que tenim els partits és intentar que amb els pressupostos no es faci un estropici en la cohesió social", ha remarcat Simó, que ha denunciat que en xifres absolutes, la meitat de l'ajust se l'emporten els departaments de Salut, Ensenyament i Benestar. Simó ha fet un primer anàlisi dels pressupostos presentats pel conseller d'Economia aquest dimarts. La republicana ha estat molt clara: si no hi ha un canvi d'actitud del Govern, ERC presentarà una esmena a la totalitat. Es dóna de marge deu dies per pensar-ho, informa l'ACN.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No n'hi ha prou en dir 'absteniu-vos per responsabilitat', perquè la primera responsabilitat que tenim els partits és intentar que amb els pressupostos no es faci un estropici en la cohesió social", ha argumentat. ERC té ara un paper clau en la negociació tenint en compte que Joan Laporta ja ha anunciat que votarà a favor dels comptes, el que fa que amb l'abstenció dels republicans, CiU pugui tirar endavant els pressupostos.

Simó s'ha queixat que CiU actuï com si tingués majoria absoluta, i ha demanat al Govern que sigui ell qui faci algun gest. "A mi no em poden dir 'jo tinc un xec en blanc, mira'l i tu te m'has d'abstenir'. Per què? Si no tenen majoria en aquest Parlament i no estem d'acord amb aquest ordre de prioritats!", ha exclamat Simó. "No em demanis a mi un gest. Fes-lo tu", ha insistit.

Per tot plegat, ha indicat que ERC diu 'no' d'entrada als comptes si el Govern no reconsidera la seva postura i s'obre a negociar les retallades. I és que Simó ha denunciat que gairebé la meitat de l'ajust en xifres absolutes la pateixen els departaments més socials, com és Salut, Ensenyament i Benestar. La portaveu d'ERC ha considerat que aquesta priorització "no reforça la cohesió social en temps de crisi", i ha negat que no hi hagi marge de maniobra com diu Mas-Colell, perquè els pressupostos són "l'expressió ideològica d'un projecte polític, i hi ha maneres diferents de prioritzar partides".

No a la rebaixa de successions

La republicana ha opinat que el "castell argumental" que ha construït Mas-Colell assegurant que no hi havia marge de maniobra es desmunta en el moment que eliminen l'impost de successions. En aquest punt, ha expressat de nou el rebuig d'ERC a aquesta reforma i ha destacat que només afecta 500 persones. "I en canvi, hem d'estrènyer el cinturó en el pressupost de Salut, d'Educació i de Benestar", ha reblat. A més, ha recriminat que no es pot avalar o impulsar retallades d'impostos a nivell d'Estat i ara reclamar lleialtat institucional i queixar-se per la baixada d'ingressos. En definitiva, segons, ERC hi ha una altra manera de prioritzar les partides, i cal que el Govern s'obri a negociar i deixi d'actuar com si no li faltessin sis diputats. En aquest sentit, ha proposat un pacte per al manteniment de la qualitat sanitària i parlar sobre el que es pot redimensionar i el que no en matèria educativa.

stats