Política 08/11/2016

ERC plantarà el rei en l'obertura de les Corts

El PDECat sí que assistirà a la sessió, la primera que presidirà Felip VI

Ara
2 min
Gabriel Rufián i Joan Tardà, diputats d'ERC al Congrés

BarcelonaERC ha anunciat que els seus 9 diputats no assistiran a la sessió solemne d'obertura de les Corts que se celebrarà el pròxim 17 de novembre al Congrés. L'acte, que serà presidit per Felip VI, sí que comptarà amb la presència dels diputats del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho han confirmat fonts dels dos partits un cop la presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha confirmat la data d'aquesta sessió, que serà la primera que presidirà Felip VI des que va ser proclamat rei d'Espanya el juny del 2014.

ERC assegura que aquest acte no deixa de ser un "homenatge" al qual "no se senten vinculats". Els republicans, que ja no van assistir a les diferents rondes de consultes del rei per a la investidura convocades en l'últim any, han justificat la seva decisió com un acte de coherència amb la seva posició sobre la monarquia i el cap de l'Estat. Els republicans van deixar d'assistir a les reunions amb el rei perquè el monarca s'havia negat a rebre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

L'acte solemne d'obertura de les Corts s'ha de celebrar, teòricament, després de la constitució del Congrés, però els partits n'han demorat la convocatòria fins que acabin les negociacions per formar govern. De fet, en l'anterior legislatura fallida no es va celebrar aquest acte que reuneix diputats, senadors i altes institucions de l'Estat.

Bildu tampoc hi anirà

Igual que ERC, Bildu també plantarà el Rei a la sessió solemne d'obertura de les Corts. Els independentistes bascos, que tampoc van assistir a cap de les cinc rondes de consultes que el monarca va tenir amb la resta de forces polítiques per intentar formar govern, han justificat la seva absència perquè sota el seu punt de vista, la monarquia representa el "símbol més gran de caràcter antidemocràtic de l'estat espanyol".

stats