POLÍTICA
Política 07/12/2011

ERC s'obre a votar el pressupost del 2012, però avisa que ara no es donen les condicions

Oriol Junqueras deixa clar que per ERC és una qüestió de tot o res: només és possible un acord per votar 'sí'. Veu “incompatible” coincidir amb el PP en un mateix pressupost. Activen una comissió tècnica i una altra de política per seguir negociant

M.colomer
2 min

BarcelonaO caixa o faixa. Per ERC, no hi ha possibilitat d'un mig acord per abstenir-se als pressupostos del 2012. Entre d'altres coses perquè en el tràmit en comissió, al Govern només li serviria el vot a favor, i no l'abstenció. Després de reunir-se amb el conseller Andreu Mas-Colell, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha obert la porta de nou a votar als comptes del 2012. Això sí, per ara “no es donen les condicions” i els republicans parteixen del no. El que està clar és que els republicans no pensen regalar al Govern l'argument que han sigut ells i el PSC que els han deixat sense més opció que entendre's amb el PP. Per això negociaran punt per punt fins a deixar en evidència la suposada voluntat del Govern de mantenir el PP com a soci preferent en matèria econòmica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“ERC no vol deixar el futur del país en mans dels que estan en contra que aquest país tingui futur”, ha advertit Junqueras, que ha vist un canvi d'orientació del Govern en obrir-se a tractar sobre ingressos, que permet seguir la negociació. Així, ERC i Economia s'han emplaçat a seguir la negociació per una doble via: una de tècnica, que treballarà ja a partir de demà, i una altra de política, que es reuneix de nou la setmana que ve.

Incompatibilitat amb el PP

El que sí que veu clar Junqueras és la incompatibilitat d'acordar amb el Govern un pressupost que també comparteixi el PP. Pel líder republicà, els populars no se sumarien a un pressupost que inclogués els elements de fiscalitat que proposa ERC per comprometre el seu suport, i a la inversa. D'entrada ERC ha posat damunt la taula elements com un increment d'1,5 punts de l'IRPF per a rendes de més de 250.000 euros. I pel que fa a les mesures d'estalvi, ja ha alertat que “no veu gens adequat” que la retallada recaigui en el funcionariat, per la repercussió que pot tenir això en termes de cohesió social; ni comparteix l'increment dels preus del transport públic, ni veu clar l'anomenat tiquet moderador. Això, però, no ha impedit que Junqueras hagi percebut “indicadors” que permetin pensar en un eventual acord. Tot segueix obert.

stats