Política 25/10/2016

ERC organitza una jornada sobre fiscalitat en plena negociació pressupostària

Els republicans preparen desenes de debats al territori en el marc de la campanya 'La República que farem', que aquest dimecres inaugura Oriol Junqueras a Lleida

Aleix Moldes
4 min
Puigdemont traslladarà els detalls finals a Junqueras dimarts, després de la reunió de Govern. Els dos dirigents mantenen una bona relació.

BarcelonaEls equilibris que ERC i el PDECat han de fer al Govern impedeixen sovint que els partits expressin públicament l'opinió que tenen sobre determinades qüestions en què no coincideixen. Està passant les darreres setmanes, per exemple, amb la fiscalitat. Esquerra ha preferit no tornar a generar un debat al voltant de l'IRPF, després de l'experiència de la primavera passada. El proper 5 de novembre, però, els republicans organitzaran una jornada específicament centrada en la fiscalitat. Ho faran coincidint amb una fase especialment delicada de la negociació pressupostària entre el Govern i la CUP pel que fa, precisament, als impostos. De fet, la intenció de la conselleria d'Economia és aprovar el projecte al consell executiu a principis de novembre si hi ha acord amb els anticapitalistes per tramitar-lo al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

'La fiscalitat a la República Catalana' és el títol d'una conferència en què participaran dos dels homes forts a la conselleria d'Economia i Hisenda: la inaugurarà el secretari d'Economia, Pere Aragonès i la clourà el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó. També hi participaran el director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació, Albert Castellanos, la directora general de Tributs i Joc de la Generalitat, Marta Espasa i el portaveu del sindicat dels tècnics de l'Agència Tributària Espanyola a Catalunya, Miguel Ángel Mayo, entre d'altres.

Fonts consultades han explicat a l'ARA que la conferència servirà per remarcar quin és el posicionament d'Esquerra en l'àmbit fiscal i recollir idees de cara a la conferència nacional que els republicans tenen previst celebrar abans de l'estiu del 2017. ERC organitza una conferència nacional cada quatre anys per actualitzar l'estratègia política abans del següent congrés del partit. Va ser precisament ara fa quatre anys quan, reunits a La Farga de l'Hospitalet, van renovar el compromís amb una de les seves reivindicacions fiscals històriques: rebaixar la pressió fiscal a les classes mitjanes i baixes.

La diferència amb el PDECat en l'àmbit fiscal es va fer evident durant la negociació dels pressupostos del 2016 -aleshores es va decidir no fer cap proposta concreta de reforma impositiva- i s'ha tornat a insinuar, tot i que de forma menys evident, en l'actual negociació pressupostària. Des de la nova convergència, Artur Mas i Marta Pascal ja han expressat públicament el rebuig a qualsevol increment d'impostos, especialment pel que fa al tram autonòmic de l'IRPF i a l'impost de Successions i Donacions.

Què proposa ERC?

Reduir els impostos sobre la renda (IRPF) en els trams més baixos és una de les qüestions que el partit manté vigents de cara a la República Catalana. Així ho remarquen en el document de treball que el partit ha penjat en la pàgina web de les jornades econòmiques. També plantegen introduir incentius al lloguer, simplificar les deduccions actuals del sistema i introduir una fiscalitat "més amable" amb els autònoms.

De fet, els republicans visualitzen un país on els impostos siguin més simples. La idea que tenen en ment és fusionar diversos impostos que graven qüestions similars. Per exemple, l'Impost de Béns Immobles que recapten els ajuntaments, amb l'impost de Patrimoni, o l'Impost de Societats amb l'Impost d'Activitats Econòmiques. Un altra de les fusions destacades és la que proposen entre l'IVA i l'Impost de Transmissions Patrimonials Oneroses. Els recursos es distribuirien de forma "adequada" entre el Govern del país i els municipis.

ERC establiria tipus reduïts d’IVA i impostos indirectes sobre els productes de consum habitual per a la subsistència de les famílies i tipus més elevats per als productes de luxe. A més, eliminaria les SICAV i crearia un impost a la banca, similar al que va impulsar el Govern l'any 2012 i que va anul·lar posteriorment el Tribunal Constitucional. Els republicans també defensen harmonitzar l'impost de Societats a Europa per evitar el dúmping fiscal i crear un codi impositiu ambiental "per afavorir conductes ecològicament més responsables". La persecució del frau fiscal seria l'altra gran pota del sistema fiscal.

'La República que farem'

La conferència del proper 5 de novembre s'emmarca en la campanya 'La República que farem', que inaugura aquest dimecres a Balaguer (La Noguera) el president del partit, Oriol Junqueras. Es tracta d'un procés participatiu que s'allargarà fins a la primavera del 2017 per tractar "cinc eixos clau per la construcció de la República: Economia i Treball; Ciutadania i Benestar; Cultura i Educació; Territori i Medi Ambient i Política Internacional.

"Ens trobem davant d’una immensa oportunitat i tothom està cridat a participar-hi mentre anem teixint complicitats i avançant cap a la independència, l’única possibilitat de propiciar un canvi real davant la incapacitat de l’estat espanyol d’oferir cap possibilitat engrescadora a la societat catalana", explica Junqueras en un comunicat que ha fet públic ERC.

El vicesecretari de Coordinació Interna del partit, Isaac Peraire, afegeix que "a les portes del referèndum i de l’elaboració de la Constitució catalana, el partit inicia un procés participatiu per recollir les aportacions de la ciutadania sobre com ha de ser la República Catalana, i teixir propostes polítiques concretes que han de permetre vertebrar el marc polític del nou país". En molts dels actes que s'organitzaran arreu del territori català es recolliran propostes dels participants, que també es podran fer arribar a través del web de la campanya.

stats