PRESSUPOSTOS DEL 2015
Política 17/12/2014

ERC creu que els pressupostos del 2015 no permeten aplicar el full de ruta de Mas cap a la independència

Pere Aragonès defensa que "un problema de dependència política es resol amb independència política" i insisteix en què la seva prioritat és una pròrroga dels comptes del 2014

Roger Tugas
2 min

BarcelonaEl portaveu adjunt d'ERC al Parlament, Pere Aragonès, ha defensat aquest dimecres que aplicar una pròrroga pressupostària és millor que aprovar uns nous comptes, ja que permetria que un nou Govern sorgit d'unes eleccions impulsés uns pressupostos adequats al full de ruta cap a la independència. "Paguem prou impostos per pagar-nos els serveis, i ens en podríem pagar més, anem a la solució", ha reclamat el diputat republicà, que ha insistit: "Podem intentar un tractament pal·liatiu o un de més valent. Un problema de dependència política es resol amb independència política". En tot cas, ha apuntat que no es tracta de "bescanviar uns pressupostos per un mandat democràtic", sinó que " el mandat democràtic és imprescindible per no fer pressupostos com aquests".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Aragonès ha afirmat que "obtenir el mandat democràtic i fer uns pressupostos és contradictori" per qüestions de calendari i, a més, ha asseverat que "aquests pressupostos no valen per fer el que Artur Mas va dir que calia fer en 18 mesos". En tot cas, ha reiterat la intenció de tombar les esmenes a la totalitat dels altres grups i permetre que els comptes iniciïn el seu tràmit parlamentari "com un gest de responsabilitat amb el país" per facilitar l'acord per avançar eleccions: "Estic convençut que, si ens hi posem tots, arribarem a un acord per algun dia fer un debat de pressupostos de contingut i de decisió com els que tenen un estat independent".

A més, el diputat d'ERC ha ironitzat la previsió d'ingressos de "2.500 milions que depenen d'un govern espanyol que es querella contra el president català, la vicepresidenta i la consellera d'Ensenyament i que bat rècords de menor inversió a Catalunya" i ha aventurat que, en tot cas, "el govern espanyol farà gestos amb els seus barons" en un any electoral. El fet d'incloure recursos no garantits, ha assegurat, pot provocar que algunes partides no es paguin o es paguin amb retard, com ja passa ara perquè es van quadrar els comptes del 2012 amb una privatització de l'ATLL que ara està en entredit i els del 2013 es van tancar amb 2.318 milions que havien d'arribar de concessions i vendes que no han tingut lloc.

Mas-Colell defensa que es viu millor amb pressupostos

Tot i això, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha afirmat que totes les factures s'han anat pagant, en bona mesura gràcies a instruments com el Fons de Liquiditat Autonòmica. Igualment, ha insistit que "prendre decisions al dia a dia és més fàcil amb un pressupost". "Podrem viure amb pròrroga, però no de la mateixa manera", ha assegurat el conseller, per qui "és més fàcil gastar amb un pressupost que sense".

stats