CRISI HUMANITÀRIA
Política 21/03/2016

ERC afirma que l'acord amb Turquia evidencia que la UE adapta la legalitat a cada situació

Terricabras veu "increïble" que Sáenz de Santamaría critiqui quan la Generalitat s'ofereix a acollir refugiats

Roger Tugas
2 min
Josep Maria Terricabras, en roda de premsa a la seu d'ERC / ACN

BarcelonaL'eurodiputat d'ERC Josep Maria Terricabras s'ha mostrat aquest dilluns molt crític amb l'acord entre la Unió Europea (UE) i Turquia per frenar l'arribada de refugiats. Malgrat tot, li ha vist un punt positiu en relació a Catalunya, i és que evidencia que "això de la legalitat és un xiclet que s'estira i arronsa" i, per tant, pronostica que Brussel·les s'adaptarà davant una eventual independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat tot, la lectura que el republicà fa de la gestió de la crisi dels refugiats és molt negativa, i ho atribueix al fet que "alguns estats es van tancar en banda" a complir les quotes de solidaritat que la Comissió Europea va fixar, cosa que també ha provocat que "Alemanya i Suècia n'han acollit molts i han quedat col·lapsats".

Una realitat que xoca amb el paper d'estats com l'espanyol, que fins ara n'han rebut 18. Per aquest motiu, Terricabras també veu "increïble que, quan n'has acollit 18, t'indignis perquè un altre en vulgui 4.500", en relació a les crítiques de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, a l'oferiment de la Generalitat –que prèviament es va fer arribar a l'executiu central–. "Hauria d'estar encantada, ja que, si totes les comunitats es desperten, quedarà resolta la quota espanyola", ha insistit.

En tot cas, l'eurodiputat lamenta que, en tot aquest debat, "l'esquerra està quedant malament, la UE viu un procés de dretanització", protagonitzada per una aliança a nivell d'Europarlament, segons defensa, dels grups popular, socialista i liberal, el qual arracona el grup ALE-Verds (on hi ha ERC i ICV) i el de l'Esquerra Unitària (amb Podem i IU).

"Confiar-ho a Turquia és un disbarat de grans dimensions, fins i tot externalitzem els valors", s'ha lamentat, crític amb les facilitats pactades perquè entri a la UE un partit que "no és garantia dels drets humans", pel tracte que reben els kurds o per la desigualtat de drets entre homes i dones.

stats