Política 12/12/2020

ERC torna a confiar en Vergés i El Homrani per a un lloc destacat a la candidatura del 14-F

Els republicans han tancat les seves llistes en un consell nacional aquest dissabte

Quim Bertomeu
4 min
Els principals candidats d'ERC a les eleccions del 14-F

BarcelonaLes crítiques que alguns sectors han llançat contra la gestió que han fet de la pandèmia els consellers Chakir el Homrani i Alba Vergés no han sigut un obstacle perquè ERC els hagi situat en una posició destacada en la seva candidatura a les eleccions del 14 de febrer. La responsable de Salut serà la número sis per Barcelona i el responsable de Treball i Afers Socials el número nou. Vergés repeteix exactament en la mateixa posició que fa tres anys i El Homrani puja des de la vint-i-unena. Això no els garanteix repetir com a membres del pròxim Govern –per ser conseller no cal ser diputat–, però sí que els suposa un gest del partit per reforçar-los després d'uns mesos complicats. El consell nacional d'ERC ha validat aquest dissabte la seva candidatura definitiva als comicis al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC arribava a aquest consell nacional amb la majoria d'incògnites resoltes. Ja se sabia que Pere Aragonès seria el candidat, l'exalcaldessa Laura Vilagrà la seva número dos i el president del Parlament, Roger Torrent, el tres. També els líders de les altres tres circumscripcions: Marta Vilalta (Lleida), Teresa Jordà (Girona) i Raquel Sans (Tarragona). El conclave d'aquest dissabte ha servit per acabar de tancar els serrells. Entre els més destacats, que la independent Najat Driouech serà la número quatre per Barcelona i el portaveu adjunt al Parlament, Josep Maria Jové, el número cinc. Entre els primers deu llocs també hi serà el líder municipal Ernest Maragall (7), la consellera Ester Capella (8) i l'escriptora Jenn Díaz (10).

Pel que fa la resta de circumscripcions, ja s'ha aclarit qui seran els número dos: Sergi Sabrià a Girona, Lluís Salvadó a Tarragona i el conseller Bernat Solé a Lleida. Els republicans no volen que hi hagi cap dubte que reivindiquen sense fissures la seva gestió al Govern de la pandèmia, així que han col·locat tots els consellers a la candidatura. També destaca la presència d'exmembres del PSC. La regidora Jordina Freixanet –que va estripar el carnet fa molts anys– serà la número tres per Lleida i el fins fa tres mesos diputat socialista Carles Castillo el quatre per Tarragona. En les pròximes eleccions ERC també podria aconseguir que a l'hemicicle s'hi assegui la primera diputada trans de la història: Clara Palau és la número 28 per Barcelona.

Marta Rovira tanca la candidatura

De fet, el més rellevant de les llistes probablement no és qui hi ha sinó qui no hi ha, ja que es visualitza una renovació substancial respecte al 2017. La sentència del Tribunal Suprem de l'1-O ha impedit repetir com a candidats Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Raül Romeva i Carles Mundó. Respecte a fa tres anys tampoc hi serà Toni Comín, que ja temps que va fer el pas cap a JxCat. Marta Rovira –actual secretària general del partit– i Meritxell Serret sí que hi seran, però en llocs simbòlics. La primera tanca la llista per Barcelona i la segona per Lleida.

En una intervenció al final del consell, Aragonès ha defensat que es tracta d'una llista que busca un "lideratge compartit" i ha garantit l'"expertesa" de tots els seus membres per fer feina ja sigui al Parlament o al Govern. El discurs també ha permès visualitzar alguns dels eixos que els republicans defensaran en campanya. El primer, que, a diferència de les formacions noves que han sorgit últimament, ERC és un partit amb gairebé 90 anys de trajectòria i les "coses clares". El segon, pronunciat per la secretària general adjunta Marta Vilalta, que Esquerra vol representar un independentista de "via àmplia". És a dir, amb capacitat per "sumar" nous seguidors a la causa. ERC no s'apartarà de la seva aposta pel diàleg, però avui ha promès "confrontació quan calgui".

Junqueras eleva el to contra JxCat

Un dels vaticinis que tothom s'atreveix a fer de cara a les eleccions del 14 de febrer és que la campanya electoral prèvia no serà amable, sobretot entre els partits independentistes. Han passat a millor vida aquelles campanyes on hi havia un pacte tàcit de no agressió. Aquest dissabte el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha carregat amb duresa contra el seu soci de Govern, JxCat, a qui ha acusat que no tenir més projecte polític que criticar Esquerra. "És molt lamentable que la seva única proposta sigui mirar de desgastar el company de viatge", ha exposat en una entrevista amb l'agència Efe.

Oriol Junqueras intervenint al Consell Nacional a través d'un vídeo

També ha exigit al partit de Carles Puigdemont que expliqui què vol dir quan parla de "confrontació intel·ligent": "De màrqueting en sabem fer tots, però s'espera que fem política". No han sigut els únics retrets del republicà. Ha recordat el pacte que JxCat manté amb el PSC per governar la Diputació de Barcelona i ha insistit que ERC no pactarà amb els socialistes després del 14-F: "Nosaltres tenim principis, no sé si tots poden afirmar el mateix".

stats