ACUSAT DE CONTRABAN
Política 17/07/2012

ERC suspèn de militància Ausàs a l'espera del judici

Marc Toro
2 min
Jordi Ausàs en una imatge d'arxiu al ple del Parlament quan era conseller de Governació.

BARCELONA.L'exconseller de Governació i Administracions Públiques Jordi Ausàs va sortir de la presó ahir al vespre després d'ingressar els 145.000 euros de fiança fixats per la jutge de la Seu d'Urgell. Ausàs va abandonar la presó dos dies després d'haver-hi ingressat, juntament amb dos altres presumptes implicats en el cas de contraban de tabac procedent d'Andorra. L'exconseller és, dels nou detinguts en el marc de la investigació, qui ha hagut de fer front a una fiança més alta per eludir la presó. Aquest fet, sumat al rebuig per part de la jutge de la fiança hipotecària i l'aval bancari que va presentar el seu advocat, Jordi Alís, dissabte, va ajornar fins ahir la seva sortida de la presó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'advocat va explicar el mateix dissabte que Ausàs està "destrossat" per la situació, va titllar d'"absolutament desproporcionada" la fiança i va denunciar que hi té molt a veure "la seva excondició de polític''. Alís va assegurar també que el seu client no és culpable dels delictes que se li imputen i va anunciar que recorreran la resolució judicial. En la mateixa línia, i tot i les proves que apunten a la culpabilitat d'Ausàs, com són els prop de 15.000 euros en tabac i la llista amb els preus del producte a les diferents ciutats espanyoles que es van trobar a casa seva, l'exconseller va manifestar davant el jutge que no té res a veure amb el contraban de tabac, que no coneix cap dels altres detinguts ni hi ha tingut cap relació i que no pertany a cap organització. Més enllà d'aquestes declaracions, Ausàs es va negar a contestar la resta de preguntes que se li van formular i no es va reconèixer en unes imatges en què apareixia descarregant caixes de tabac embolicat amb bosses.

Suspès de militància

Després que divendres ERC emetés un comunicat en què expressava la consternació del partit respecte a la detenció d'Ausàs, ahir la direcció republicana va decidir suspendre de militància l'expolític. Així ho va confirmar al matí la secretària general del partit, Marta Rovira, que va explicar que la suspensió és cautelar de moment i que serà ferma si es confirma la seva implicació en la xarxa delictiva.

Rovira va voler deixar clar que es tracta d'una mesura "de caràcter neutral", atesa la falta d'informació directa del partit sobre el cas, i que el formalisme que ha adoptat el partit és "una congelació temporal dels drets com a militant". Es tracta, doncs, d'una decisió que s'ha pres per tal de desvincular clarament el partit del seu exconseller i evitar així el perjudici a la imatge d'ERC, tot i que la secretària general va tornar a dir que, fins on sap ERC, Ausàs "és una persona prudent, modesta i treballadora per a la qual reclamem dret a defensar-se".

Des de la formació independentista també es va recordar que el cas de contraban que afecta Ausàs no té relació amb la política o amb l'exercici de cap càrrec públic.

stats