Política 30/09/2019

ERC proposa a JxCat, la CUP i els comuns compartir actes de campanya del 10-N i punts del programa

Acusa Sánchez de "piròman" per "criminalitzar" l'independentisme i "amenaçar" amb el 155

Quim Bertomeu
3 min
La portaveu i secretària general d'adjunta d'ERC, Marta Vilalta.

BarcelonaEsquerra no veu un motiu de preocupació en el fet que la CUP hagi decidit presentar-se per primera vegada a unes eleccions generals. Almenys així ho ha explicat la secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta, en roda de premsa després de la reunió de la direcció d'ERC. La formació d'Oriol Junqueras celebra que la CUP hagi fet el pas i ho considera una oportunitat per fomentar la "unitat d'acció" del sobiranisme.

Vilalta ha proposat que ERC, JxCat, la CUP i els comuns busquin aquesta unitat abans i després de les eleccions. Abans, compartint actes de campanya i punts del programa electoral. Després, teixint aliances al Congrés per defensar l'autodeterminació, la lluita contra la repressió i l'amnistia dels presos. "Són idees, són suggeriments. És necessari trobar unitat d'acció i l'hem de tenir a tot arreu i a tots els fronts, també a Madrid", ha conclòs.

La dirigent republicana també ha advertit que aquesta unitat d'acció no ha de passar per formar una llista única de l'independentisme. De fet, ha dit que el fet que la CUP hagi decidit presentar-se és la constatació que l'independentisme és un moviment "transversal i plural, i que per això no hi cap en una sola llista". Així, per a ERC, que els cupaires hagin decidit presentar-se és "una molt bona notícia".

Preguntada pel programa electoral amb què Esquerra es presentarà als comicis espanyols, ha dit que serà continuista respecte a les eleccions anteriors: "Partim de la base del mateix programa". Això significa que ERC apostarà pel no bloqueig de la política estatal si hi ha possibilitats d'una investidura amb el PSOE i Podem, com ja ha fet en la legislatura actual. Malgrat tot, ha considerat que el president en funcions, Pedro Sánchez, ha actuat de manera "'irresponsable" els últims mesos.

Sánchez i Casado: "Piròmans"

Vilalta també ha criticat Sánchez per actuar com un "piròman" quan opta per "amenaçar" amb aplicar l'article 155 contra la Generalitat i per "criminalitzar" l'independentisme. ERC insisteix que l'única violència que hi ha hagut a Catalunya és la que va haver-hi en les càrregues policials de l'1-O. "Prou mentides. Som gent de pau. Diem que ens seguirem mantenint pacífics en defensa dels nostres objectius polítics que són totalment legítims", ha resumit.

També ha inclòs el president del PP, Pablo Casado, dins dels grup de polítics estatals que només busquen atacar l'independentisme i l'ha acusat de voler "guanyar als tribunals i als despatxos allò que no poden guanyar a les urnes". "L'Estat només sap parlar amb amenaces", ha conclòs.

CDR empresonats

Sobre l'empresonament dels set membres dels CDR detinguts la setmana passada, ha assegurat que ERC, amb tota la "contundència", no té "ni un motiu" per creure les informacions d'alguns mitjans que els vinculen amb accions violentes. "És clar i notori que són persones empresonades i represaliades per motius polítics. No hi ha marge de dubte", ha considerat. També volgut treure-li ferro al fet que el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, no cridés "Llibertat" dijous passat al Parlament, mentre que sí ho feien nombrosos diputats independentistes, entre els quals el president Quim Torra. "Ningú pot dubtar de la convicció del vicepresident en l'exigència de llibertat i de la posada en llibertat dels presos i les preses polítiques", ha resumit.

ERC commemorarà aquest dimarts el segon aniversari de l'1-O amb un acte a Fonollosa en el qual participaran el mateix Aragonès, el president del Parlament, Roger Torrent, i el número dos de la llista d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, entre d'altres. Han escollit aquest municipis perquè va ser un dels pobles "colpits per la violència" el dia de la votació, ha exposat Vilalta.

Moció de censura i pressupostos

La secretària general adjunta d'ERC ha criticat la moció de censura contra Torra que Cs vol presentar al Parlament, i ha acusat el partit taronja d'utilitzar la cambra com "un plató mediàtic per fer campanya electoral". A més, ha recordat que el grup de Lorena Roldán no té majoria per aconseguir que tiri endavant: "La moció neix morta".

Vilalta s'ha mostrat partidària que la negociació dels pressupostos de la Generalitat del 2020 inclogui una modificació fiscal del tram autonòmic de l'IRPF, nous tributs ambientals i una revisió de l'impost de successions. El president ja en va parlar dimecres passat en el debat de política general, però llavors va evitar aclarir si preveia modificar el de successions.

stats